ПАМ’ЯТІ АКАДЕМІКА ВІТАЛІЯ МАЙДАННИКА

29.09.2022

29 вересня 2020 року перестало битися серце видатного вченого, педагога, лікаря-педіатра, академіка НАМН України Віталія Григоровича Майданника. Протягом тридцяти років він очолював кафедру педіатрії №4 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. Довгі роки був віцепрезидентом Асоціації педіатрів України, віцепрезидентом Федерації педіатрів країн СНД, членом Міжнародних асоціацій педіатрів та дитячих нефрологів, членом проблемних комісій з педіатрії та нефрології МОЗ та НАМН України. Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, кавалер ордена князя Ярослава Мудрого V ступеня,  Заслужений лікар України.

Автор 740 наукових праць, в тому числі 36 монографій і 59 патентів та авторських свідоцтва на винаходи, 9 підручників та 17 навчально-методичних праць. Наукова школа Віталія Майданника нараховує 39 кандидатів медичних наук та 5 докторів медичних наук. В Україні і за кордоном за участю академіка Майданника проводилися численні дослідження в різних напрямках педіатрії: нефрології, кардіології, вегетології, психосоматиці, гастроентерології, неонатології, пульмонології, ендокринології, функціональній діагностиці.

Віталій Григорович був прекрасним педагогом і дуже любив студентську молодь. Особливо підтримував тих студентів, які  працювали в науковому гуртку. Він вперше створив студентську секцію на щорічній науково-практичній  конференції  спеціалістів.

Зі студентських років працював медбратом і регулярно чергував у реанімації дитячої лікарні №5 міста Києва. На його думку, лікарю, який не пройшов школу медсестринства та догляду за хворим, важко уявити відчуття та потреби хворої людини, а особливо дитини та її батьків. Він завжди говорив, що «саме в таких умовах можна дійсно навчитися спостерігати  за хворим, робити все заради його порятунку».

Книга «Наша дитина (догляд та виховання)», яку написав у співавторстві академік Майданник, стала настільною для декількох поколінь батьків. У ній викладено науково обґрунтовані, написані зрозумілою мовою рекомендації з догляду та виховання дитини.  Віталій Григорович вважав, що батьки дітей повинні бути свідомими, мати довірливі та партнерські стосунки з педіатром, особливо, коли дитина хворіє.

Завдяки його зусиллям вперше в Україні було відкрито «Центр вегетативних дисфункцій у дітей», створено відділення хронічного гемодіалізу та міське відділення ендокринології.

Ми завжди будемо вдячні Віталію Григоровичу за його внесок у збереження професії лікаря-педіатра. Усі, кому пощастило працювати, навчатися, спілкуватися з цією Великою Людиною, Вчителем, Керівником та Другом безмежно вдячні за це долі.

Пам’ять про Віталія Григоровича Майданника залишилася у його книгах, наукових працях та винаходах, створеній ним українській школі педіатрії, його учнях, лікарях-педіатрах, які присвятили своє життя лікуванню дітей та продовжать справу свого Вчителя.

 

Пресцентр зв матеріалами кафедри педіатрії №4