НМУ співпрацюватиме з медико-стоматологічним факультетом Варшавського медуніверситету

25.10.2022

Національний медичний університет імені О.О. Богомольця і Варшавський медичний університет розпочинають новий етап українсько-польської співпраці, зокрема у підготовці майбутніх стоматологів. Плідний діалог та обмін досвідом з багатьох питань організації навчання відбувся під час візиту делегації нашого Університету, яку очолював ректор НМУ Юрій Кучин, до Варшави 17-20 жовтня 2022 року.

Відтак, аналіз навчальних програм стоматологічного факультету НМУ імені О.О. Богомольця і ВМУ продемонстрував багато спільного між ними, що дозволяє у найкоротші терміни здійснити максимальне зближення змісту обох програм і активізувати академічну мобільність студентів і викладачів факультетів. Вже плануються спільні заходи в межах міжуніверситетських і міжфакультетських домовленостей.

Варто зазначити, що Варшавський медичний університет – найбільший польський вищий медичний заклад, вік якого налічує вже понад двісті років. Водночас, медико-стоматологічний факультет – майже ровесник стоматологічного факультету НМУ та має схожу історію становлення. Сьогодні це – потужний підрозділ, в якому працюють 21 професор, 33 доктори наук, 122 науково-педагогічні працівники, 90 лікарів. До факультету також прикріплені відділення з підготовки магістрів за програмою фізіотерапії і бакалаврів за програмами підготовки зубних техніків, стоматологічних гігієністів, логопедів, аудіофонологів, рентгенологів. Загалом нині на факультеті навчається понад 1700 студентів, в тому числі більше 500 стоматологів. Крім навчальної роботи, співробітники факультету надзвичайно багато уваги приділяють науковим дослідженням, результати яких публікуються в цитованих у світі фахових виданнях, науковій співпраці з багатьма університетами; співробітники кафедр виборюють міжнародні гранти та беруть участь у міжнародних проєктах. Лабораторії  кафедр фундаментальної підготовки долучаються до виконання досліджень на факультеті. Загалом до факультету відносяться 26 кафедр різних напрямків.

Протягом перших двох років навчання студенти вивчають доклінічний курс стоматології на відповідній кафедрі, оснащеній значною кількістю симуляційних фантомів. Надзвичайно цікавим виявився досвід застосування системи віртуального навчання Simodont, що дозволяє тренувати мануальні навички різного рівня складності у студентів молодших курсів з максимальним наближенням до реальності. Протягом навчання на клінічних кафедрах значна увага надається зокрема геронтостоматології у зв’язку з глобальною тенденцією до старіння населення і необхідністю забезпечення належного рівня якості життя людям похилого віку. Цікавим також є досвід викладання студентам випускного курсу таких дисциплін, як Інтегрована стоматологія дітей і дорослих, що поєднують у собі прикладне використання компетентностей, набутих студентами на різних кафедрах протягом усіх  попередніх років навчання. Кожний студент веде щоденник практичних навичок (подібні щоденники 5 років тому запровадили і на стоматологічному факультеті НМУ). На медико-стоматологічному факультету, на відміну від медичного, вже було запроваджено іспит ОСКІ, тож цікаво було обмінятися досвідом його проведення.

Декан стоматологічного факультету НМУ, професор Наталія Біденко мала можливість поспілкуватися з деканом медико-стоматологічного факультету професором Dorota Olczak-Kowalczyk, заступниками декана професорами Ewa Czochrowska і Agnieszka Mielczarek, відвідати деканат, кафедри і клінічні бази факультету, центр доклінічної підготовки майбутніх стоматологів, а також приватні стоматологічні клініки, де працюють зокрема викладачі і випускники факультету.

Впевнені, що новий етап українсько-польської співпраці, зокрема у підготовці майбутніх стоматологів, буде успішним і продуктивним.

 

Пресцентр за інформацією декана стоматологічного факультету Наталії Біденко