Навчальна програма НМУ для сімейних лікарів користується значним попитом серед професіоналів

20.05.2024

19 травня у світі і Україні відзначають професійне свято сімейних лікарів. Для підготовки яких залучено потужні освітні можливості Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. Зокрема, рік тому розроблено та успішно впроваджено в навчальний процес цикл спеціалізації «Загальна практика сімейна медицина». Його викладають 20 високопрофесійних фахівців нашого Університету.

Навчання відбувається на базі Навчально-наукового центру – Український тренінговий центр сімейної медицини НМУ і користується значним попитом серед професіоналів – медиків лікарських спеціальностей, які обрали фах лікаря загальної практики-сімейної медицини для підвищення рівня компетентностей або перекваліфікації.

Директорка Навчально-наукового центру – Українського тренінгового центру сімейної медицини (ННЦ УТЦСМ),  професорка Наталія Гречківська розповіла, що зазначений цикл спеціалізації виявився  надзвичайно успішним і стратегічно вивіреним освітнім проєктом. Його створено за ініціативи ректора НМУ, професора Юрія Кучина та участі фахівців 15 кафедр Університету. У першому півріччі 2024 року вже підготовлено 212 лікарів загальної практики-сімейної медицини, навчання яких триває 3 або 6 місяців, відповідно до попередньої кваліфікації здобувача освіти. А всього з 2005 року, коли було створено ННЦ УТЦСМ, на різних циклах спеціалізації та тематичного удосконалення підготовлено близько 6000 лікарів, понад 1000 з них стали викладачами закладів вищої медичної освіти України.

Як зазначила Наталія Гречківська, нині функціональні вимоги до лікаря  загальної практики сімейної є досить високими. Фахівець має бути готовим надати широкий спектр медичних послуг з гінекології, хірургії, терапії, педіатрії. Для забезпечення практичної компоненти з підготовки сімейних лікарів у НМУ планується їх навчання на базі Навчально-наукового центру медичних симуляцій нашого Університету.

Також Навчально-науковий центр – Український тренінговий центр сімейної медицини, що з минулого навчального року підпорядковано Інституту післядипломної освіти НМУ,  надає освітні послуги з навчання лікарів на циклах тематичного удосконалення з діагностики та лікування вірусних гепатитів, ВІЛ-інфекцій, питань професійної патології, використання наркотичних речовин, що є надзвичайно актуальним адже відповідають викликам часу.

Варто зазначити, що фахівці ННЦ УТЦСМ також забезпечують проходження виробничої лікарської практики студентів 5 курсу спеціальностей  222  «Медицина». Виробнича практика проводиться відповідно до робочої програми навчальної дисципліни «Виробнича лікарська практика в амбулаторії загальної практики – сімейної медицини та в амбулаторних умовах консультативно-діагностичного центру», що спрямована на оволодіння студентами навичок, необхідних для лікарів закладів первинної медичної допомоги. Таку практику у нинішньому навчальному році проходить 96 груп студентів на базах амбулаторій загальної практики-сімейної медицини на робочих місцях лікарів за напрямками хірургія, внутрішня медицина, акушерство і гінекологія, педіатрія. Навички, які вони отримують за наставництва досвідчених лікарів, відіграють фундаментальну роль для формування клінічного мислення майбутніх професіоналів, в тому числі і майбутніх лікарів загальної практики-сімейної медицини.

Принагідно вітаємо колектив Навчально-наукового центру – Український тренінговий центр сімейної медицини НМУ з професійним святом – Всесвітнім днем сімейного лікаря.

Контакти ННЦ УТЦСМ

Пресцентр НМУ