Науковиця НМУ успішно захистила докторську дисертацію з репродуктивного акушерства

13.06.2024

12 червня докторантка кафедри акушерства і гінекології №3 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Лілія Вигівська успішно захистила дисертаційну роботу на тему «Прогнозування, діагностика та профілактика перинатальної патології у вагітних із застосуванням допоміжних репродуктивних технологій». Це питання є досить актуальним у галузі акушерства і його вирішення створює позитивні умови задля усунення численних форм непліддя, що як явище має стійку тенденцію до зростання в Україні.

Засідання спеціалізованої вченої ради щодо захисту докторської дисертації Лілії Вигівської відбулося у НМУ імені О.О. Богомольця у змішаному форматі під головуванням професорки кафедри акушерства і гінекології №3 нашого Університету Олени Диндар. Завідувач цієї ж кафедри, професор Василь Бенюк виступив науковим консультантом докторантки. Захист дисертації викликав активну наукову дискусію, в якій взяли участь усі члени спеціалізованої вченої ради.

Як зазначили опоненти здобувачки, незважаючи на значну кількість наукових публікацій щодо ведення пацієнток після застосування допоміжних репродуктивних технологій (ДРТ), залишається недостатньо вивченим питання прогнозування, діагностики та профілактики перинатальної патології у цих вагітних у випадку різних чинників безплідності. Тому ця тема стала метою дослідження Лілії Вигівської, яка використовувала як класичні клінічні, лабораторні, статистичні методи, так і новітні методики дослідження. Було залучено 299 жінок, із яких 249 – вагітні, після лікувальних циклів із застосуванням ДРТ.

За результатами наукової праці авторка доповнила існуючі відомості про особливості перебігу вагітності, розродження, стану плода і новонародженого у жінок, вагітність яких наступила в результаті застосування методик ДРТ. Науковицею уточнено дані щодо особливостей гормонального забезпечення та імунологічного статусу жінок у динаміці вагітності після застосування допоміжних репродуктивних технологій при різних видах безпліддя. Науково обґрунтовано диференційований підхід до менеджменту цих вагітних із урахуванням даних репродуктивного анамнезу, етіологічного фактору непліддя, індивідуального профілю здоров’я. На тлі проведених досліджень та оцінки факторів ризику гестаційних ускладнень науково обґрунтовано спрямований на оптимізацію тактики ведення жінок комплекс заходів та показано його ефективність.

Отримані в дисертаційній роботі схеми діагностичного і лікувально-профілактичного алгоритмів вже впроваджено у роботу акушерських клінік та жіночих консультацій низки комунальних некомерційних підприємств столиці –  міських пологових будинків №1, №2 та №3, Перинатального центру міста Києва, а також долучено до методичного забезпечення кафедри акушерства і гінекології №3 нашого Університету. Відтак, Лілії Вигівській вдалося запропонувати новий перспективний науковий напрямок вирішення зазначеної проблеми шляхом оптимізації клініко-патогенетичних підходів до прогнозування, ранньої діагностики та профілактики.

Спеціалізована вчена рада ухвалила рішення присудити Лілії Вигівській науковий ступінь доктора медичних наук. Щиро вітаємо вчену зі здобутком та зичимо їй нових професійних звершень!

Пресцентр НМУ