Науковиця НМУ досягла вагомих результатів з діагностики нейроендокринних новоутворень легень

23.01.2024

Днями ще одна науковиця Національного медичного університету імені О.О. Богомольця публічно захистила дисертацію. Аспірантка Галина Читаєва запропонувала додаткові морфологічні та імуногістохімічні фактори для діагностики та прогнозу клінічного перебігу нейроендокринних новоутворень легень, що суттєво полегшує завдання з лікування досить рідкісної патології. Встановлення діагнозу при нейроендокринних новоутвореннях (НЕН) легень є серйозним викликом, адже специфічні клінічні прояви і секреторна активність зазвичай відсутні.

У більшості випадків захворювання виявляють вже на пізніх стадіях, у понад 40% хворих на момент діагностування наявні метастази, нерідко множинні, а для IV стадії захворювання 5-річна виживаність пацієнтів не перевищує 5%. І хоча частка НЕН легень в структурі загальної онкопатології не перевищує 1-2%, середі злоякісних новоутворень легень цей показник є більш суттєвим і сягає 20-27%. Впродовж останніх 30 років частота виявлення НЕН легень у різних країнах світу збільшилася у 4-6 разів, в основному завдяки удосконаленню методів діагностики. На сьогоднішній день поширеність патології оцінюють у 35 випадків на 100 тис. населення.

На засіданні спеціалізованої вченої ради під головуванням проректора з наукової роботи та інновацій НМУ, професора Сергія Земскова відзначалося, що завдяки результатам дослідження Галини Читаєвої уточнено алгоритм диференціації НЕН легень, а саме наявності великих і поширених вогнищ некрозу, що вже впроваджені у практику патологоанатомічного відділення Київського міського клінічного онкологічного центру. Матеріали дисертаційної роботи науковиці включені до лекційного курсу кафедри патологічної анатомії НМУ.

У дисертаційній роботі проаналізовані існуючі міжнародні рекомендації щодо визначення ступеня злоякісності НЕН легень на досить великій вибірці випадків, визначена статистична значущість морфологічних показників для прогнозування клінічного перебігу захворювання на основі визначення загальної виживаності.

Під час наукової дискусії рецензенти дисертаційної роботи, завідувач кафедри хірургії №3 НМУ, професор Павло Іванчов та завідувач кафедри  онкології НМУ, професор Роман Верещако відмітили практичне значення отриманих результатів, яких Галина Читаєва досягла за наукового керівництва професорки кафедри патологічної анатомії НМУ Любові Захарцевої.

Рішенням спеціалізованої вченої ради Галині Читаєвій присуджено ступінь доктора філософії у галузі знань 22 «Охорона здоров’я» за спеціальністю 222 «Медицина». Бажаємо вченій і її науковій керівниці нових звершень!

Пресцентр НМУ