Науковці НМУ взяли участь в офтальмологічному конгресі в Австрії

18.09.2023

У Відні (Австрія) на минулому тижні відбувся 41-й Конгрес Європейської асоціації катарактальних та рефракційних хірургів (ESCRS’23). Захід об’єднав понад 15 тисяч учасників із 128 країн світу, серед яких – 746 українських офтальмологів. Це – рекордна кількість українських делегатів з початку існування ESCRS, третина з них є випускниками нашого Університету. Делегацію Національного медичного університету імені О.О. Богомольця на заході представили співробітники кафедри офтальмології і кафедри офтальмології та оптометрії Інституту післядипломної освіти та проректорка з науково-педагогічної роботи, міжнародних зв’язків та європейської інтеграції Рімма Скрипник.

Програма Конгресу, крім основних доповідей на симпозіумі, включала різноманітні воркшопи та навчальні студії, стендові та усні доповіді офтальмологів провідних міжнародних клінік і наукових центрів. Окремо були проведені секції по глаукомі, захворюванням рогівки, рефраційній та катарактальній хірургії, інноваціям в офтальмології. В перший день конференції було представлено секцію «Україна. Симпозіум травма», присвячена військовій травмі в Україні за 2014-2023 роки. Всього було проведено 367 наукових сесій і представлено 1882 постерні роботи.

Українську делегацію кафедри офтальмології НМУ імені О.О. Богомольця представили проректорка, професорка Рімма Скрипник та аспіранти кафедри Тетяна Комарова, Дмитро Павленко та Ірина Гавриляк з постерними доповідями. А кафедру офтальмології та оптометрії ІПО – завідувач кафедри, професор Сергій Риков, професорка Ірина Шаргородська й асистентка Наталія Алеєва.

Так, у сесії постерних презентацій наша аспіранта Ірина Гавриляк представила роботу, яку виконала під керівництвом професора Дмитра Жабоєдова, про актуальні методи дослідження при травматичних пошкодженнях рогівки. Своєю чергою аспірантка Катерина Федчук увійшла до керівних органів Всесвітнього товариства педіатричної офтальмології та страбізму, успішно виступила з доповіддю та була модератором секції.

На Конгресі особливу увагу привернули доповідям про сучасний стан проблеми трансплантації рогівки. Лікування захворювань рогівки зазнає зміни парадигми, що дозволить подолати багато недоліків сучасних підходів до дистрофії рогівки та рогівкової сліпоти. Потреба в нових методах лікування є досить гострою, адже сліпота на рогівку є другою за поширеністю причиною сліпоти у всьому світі, а лікування обмежене кількістю донорів для трансплантації рогівки. Також цікавими були доповіді про розвиток штучного інтелекту в офтальмології. Офтальмологія є ідеальним середовищем для навчання алгоритмів розпізнавання зображень, сегментації та виявлення захворювань. Зосередились і на поширених офтальмологічних захворюваннях, зокрема діабетичній ретинопатії, віковій макулярній дегенерації і глаукомі.

Варто зазначити, що міжнародні колеги тепло приймали українську делегацію, щиро вболіваючи за нашу державу.

Пресцентр за інформацією кафедри офтальмології