Наукові розробки аспіранта рекомендовані до впровадження у дитячих клініках України

10.06.2024

У Національному медичному університеті імені Богомольця відбулося засідання спеціалізованої вченої ради з приводу захисту дисертації молодого науковця кафедри дитячої хірургії Власія Пилипка. У своєму дослідженні аспірант запропонував новий підхід до вирішення актуальної проблеми дитячої хірургії – удосконалення лікування лійкоподібної деформації грудної клітки (ЛДГК) у дітей шляхом розробки оптимальних алгоритмів лікування. На математичній моделі вперше визначено розподіл навантажень системи «пластина – грудна клітка», також розроблено систему вибору лікування пацієнтів ЛДГК в залежності від віку, ступеня важкості та типу деформації.

Засідання спеціалізованої вченої ради відбулося під головуванням професора Сергія Кривопустова. Окрім рецензентів та опонентів у науковій події також взяли участь провідні вчені кафедри дитячої хірургії на чолі із завідувачем, професором Анатолієм Левицьким і талановита молодь, яка активно долучається до творчого пошуку своїх старших наставників.

Лійкоподібна деформація грудної клітки у дітей є складною вадою розвитку, що відображає не лише косметичний дефект, а й комплекс серцево-судинних і респіраторних проблем у пацієнтів. Ця проблема хвилює медицину ще спочатку минулого сторіччя. Кафедра дитячої хірургії, що розташована на базі Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» має найбільший досвід лікування та ведення таких пацієнтів. Великий вклад у лікувальний процес здійснили відомі по всій Україні професори Олег Дольницький, Данило Кривченя, а нині сформована школа молодих вчених під керівництвом професора Анатолія Левицького. За останні десятиріччя відбулася революція методів корекції деформації грудної клітки з переходом до менш травматичних способів корекції западіння передньої грудної стінки. Методика малоінвазивної корекції стала пріоритетним вибором торакопластики при лійкоподібній грудній клітці, адже не призводить до розвитку хондродистрофії, ригідності та рубців грудної стінки після хірургічних втручань, що включали резекцію реберних хрящів та стернотомію з імплантацією опорної пластини. Дослідження аспіранта Власія Пилипка є фрагментом наукової роботи колективу кафедри, ще одним вагомим кроком до удосконалення хірургічного лікування пацієнтів з ЛДГК з урахуванням даних біомеханічного дослідження впливу різних типів корегуючих фіксаторів на деформовану грудну клітку при торакопластиці. Здобувач має 6 опублікованих статей, з них 5 у періодичних виданнях наукометричної бази Scopus. Практичні результати наукової роботи молодого науковця НМУ рекомендовані для широкого впровадження в дитячих хірургічних клініках України.

Пресцентр НМУ