Науковець НМУ оптимізував заходи з діагностики та лікування урогенітальних інфекцій, що призводять до безпліддя

28.05.2024

27 травня захистив дисертацію аспірант Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Микола Ясинецький. Молодий вчений запропонував новий підхід у поліпшенні результатів діагностики та лікування подружніх пар із запальними захворюваннями органів сечостатевої системи, спричиненими патогенними мікроорганізмами, що передаються статевим шляхом і призводять до безпліддя. Що в умовах збереження репродуктивного здоров’я нації є одним із важливих завдань сучасної урології.

Дисертаційне дослідження молодий вчений виконував за наставництва завідувача кафедри урології, професора Олега Нікітіна. Засідання спеціалізованої вченої ради відбулося під головуванням завідувача кафедри дерматології та венерології з курсом косметології НМУ імені О.О. Богомольця, професора Віктора Степаненка.

Особливої уваги заслуговують подружжя з безпліддям, яких на сьогодні в Україні понад 2 мільйони подружніх пар, що становить майже 20% від загальної кількості таких пар. Чоловічий фактор у безплідному шлюбі відіграє дуже важливу роль. Проте до теперішнього часу багато аспектів взаємозв’язку перенесених урогенітальних інфекцій і чоловічого безпліддя залишаються предметом дискусій. Оскільки показники народжуваності в Україні знижуються, а обстеження репродуктивної системи у чоловіків проводиться несвоєчасно, без дотримання чіткого алгоритму, виявлення та лікування чоловічого фактора безпліддя набуває важливого значення.

Аспірант НМУ імені О.О. Богомольця Микола Ясинецький поставив за мету підвищити ефективність лікування урогенітальних інфекцій і профілактики його ускладнення – подружнього безпліддя, на основі вивчення закономірностей і механізмів розвитку цього виду порушення фертильності (репродуктивної здатності). На підставі комплексного аналізу репродуктивної функції у хворих, які перенесли урогенітальні інфекції, він встановив частоту виникнення патоспермії та безпліддя. Молодий науковець вперше показав ймовірність виникнення безпліддя залежно від етіологічного чинника, встановив залежність частоти виникнення безпліддя від характеру запального процесу чоловічих статевих органів, а також від часу після купірування гострого запального процесу, що виник внаслідок зазначених інфекцій.

Так, Микола Ясинецький запропонував шляхи оптимізації лікувальних заходів при урогенітальних інфекціях, що призводять до інфертильності (безпліддя). Він рекомендував персоніфікований мультидисциплінарний, патогенетично обґрунтований підхід до обстеження та лікування подружніх пар із безпліддям на фоні інфекційних запальних захворювань сечостатевої системи, що передаються статевим шляхом. Виконання запропонованих науковцем НМУ рекомендацій має призвести до зниження частоти безпліддя на ґрунті зазначених захворювань.

Вітаємо молодого вченого та його наукового керівника з чудовим результатом!

Пресцентр НМУ