НАРАДА ПЕРШИХ ПРОРЕКТОРІВ ВИЩИХ МЕДИЧНИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ У МОЗ УКРАЇНИ

03.03.2017

28 лютого 2017 року у Міністерстві охорони здоров’я пройшла нарада перших проректорів вищих навчальних закладів, що здійснюють підготовку фахівців галузі знань “Охорона здоров’я” та закладів післядипломної освіти МОЗ України. Нарада проводилась під керівництвом заступника Міністра – Олександра Лінчевського та за участі співробітників Центру тестування МОЗ України. Національний медичний університет імені О.О. Богомольця представляли перший проректор з науково-педагогічної роботи член-кореспондент НАПН України Ярослав Цехмістер та директор Інституту післядипломної освіти Юрій Кучин.

На нараді було обговорено питання:
1. Організації підготовки студентів та інтернів до порівняльного дослідження якості медичної освіти в Україні;
2. Імплементації вимого стандартів освіти другого покоління, застосування компетентністного підходу у процесі навчання та контролю знань;
3. Формування національного банку тестових завдань ліцензійних іспитів.

Заступник Міністра охорони здоров’я Олександр Лінчевський озвучив проблемні питання вищої медичної освіти в Україні, в тому числі – недостатнє фінансування на навчання студента-медика. Було зазначено, що разом з Міністерством освіти та науки протягом 2018-2019 років планується збільшення цього фінансування порівняно з іншими спеціальностями за прикладом інших розвинених країн. Крім того, було зазначено, що разом з готовністю збільшувати кошти на підготовку спеціалістів очікується збільшення вимог до якості їх підготовки.

Також Олександр Лінчевський акцентував на необхідності посилення освітньої та просвітницької позиції відносно соціально чутливих питань медицини. Зокрема, це стосується питань вакцинації, оскільки при опитуванні студентів було виявлено недостатню обізнаність в цьому питанні, також студенти зазначали, що їм озвучуються різні позиції викладачів відносно вакцинації, включаючи заперечення її ефективності та доцільності. Зважаючи на це, було наголошено на необхідності спільної позиції щодо цієї проблеми, яка базується на даних доказової медицини та відповідає рекомендаціям ВООЗ та регламентуючим документам МОЗ України.

Заступник директора Центру тестування МОЗ України Марина Мруга ознайомила учасників наради деталями організації підготовки студентів до порівняльного дослідження медичної освіти в Україні. Було повідомлено про кількість учасників цього дослідження від кожного з ВНЗ, роз’яснено регламент проведення іспиту та оцінки результатів тестування, включаючи деталізацію по кожному з учасників та аналітичну довідку по ВНЗ.

Представниками ВНЗ були висловлені пропозиції щодо удосконалення ЛІІ “Крок”.

Національний медичний університет імені О.О.Богомольця вніс наступні пропозиції:

1. З метою покращення контенту тестових завдань ЛІІ “Крок”.

Сформулювати та оприлюднити критерії адекватності тестового завдання та відмовитись від усіх тестових завдань, що не відповідають цим критеріям. Вимагати від авторів при підготовці нових тестових завдань, щоб вони базувалися виключно на сучасних рекомендаціях, що є загальноприйнятими в сучасній медицині (наприклад, The European Resuscitation Council Guidelines for Resuscitation 2015, Surviving Sepsis Campaign: International Guidelines for Management of Severe Sepsis and Septic Shock: 2016, базові світові підручники з профільних дисциплін). Цей перелік має бути завершеним та оприлюдненим, що особливо важливо при тестуванні за закритою базою. Натомість, тестові завдання, що використовуються зараз базуються на інформації, викладеної в підручниках та посібниках різних авторів та різних років випуску, які зазвичай містять застарілу інформацію або суб’єктивну думку авторів, що при закритій базі робить неможливим визначити правильну відповідь зважаючи на величезну різноманітність таких джерел. Також необхідно це врахувати при фаховій експертизі тестових завдань та вилучити з бази ті, які не відповідають вказаним вимогам. До психометрії мають бути допущені лише ті тестові завдання, що містять сучасний медичний контент без суб’єктивних поглядів автора.

2. З метою удосконалення методики формування буклету ЛІІ “Крок”.

Оприлюднити методику формування буклетів 2017 із зазначенням того, чи використовуються в них питання минулих років, та яка частина бази є відкритою або закритою. При використанні бази тестових завдань минулих років – гарантувати академічній спільноті фаховий перегляд цієї бази.
За сформований буклет ЛІІ та відповідність тестових завдань, що в ньому містяться, повинні нести відповідальність конкретні експерти різних спеціальностей, що має бути засвідчено їх підписами, з метою визначення конкретних осіб, які будуть відповідальні за наявність у буклеті неадекватних завдань.

Пропозиції НМУ імені О.О. Богомольця були підтримані учасниками наради та у письмовому вигляді передані до відділу освіти та науки МОЗ України.

Директор Інституту післядипломної освіти НМУ Юрій Кучин