На засідані СНГ досліджували найкращі кейси з лікування хворих на туберкульоз

04.12.2023

Нещодавно на кафедрі фтизіатрії та пульмонології у форматі відеоконференції відбулося засідання студентського наукового гуртка на тему «Ведення дітей та підлітків, хворих на туберкульоз». У заході взяли участь студенти 4-6 курсів медичних факультетів Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. Здобувачі освіти взяли активну участь в обговоренні обумовлених питань та підготували ґрунтовні доповіді стосовно лікування юних пацієнтів хворих на туберкульоз.

Засідання відкрив завідувач кафедри фтизіатрії та пульмонології, професор Василь Петренко, який відмітив важливість обраної теми з огляду на вплив воєнного стану на ситуацію. Керівник кафедри навів статистичні дані щодо захворюваності на туберкульоз в Україні та світі.

Студентка 5 курсу медичного факультету №1, староста СНГ кафедри фтизіатрії та пульмонології Дана Пурій ознайомила учасників засідання з оновленими стандартами медичної допомоги хворим на туберкульоз дітям та підліткам згідно з Наказом МОЗ України.

Студенти-шестикурсники медичного факультету №3 виступили з актуальними доповідями. Олександра Лах розповіла про основні клінічні форми туберкульозу легень, які найчастіше зустрічаються у дітей і підлітків та методи їх діагностики. Ірина Опаляра звернула увагу учасників відеоконференції на позалегеневі клінічні форми туберкульозу, які виникають у дітей і підлітків, їх проявах, частоті ураження. Катерина Лушпа  і  Євгенія Потапенко  акцентували на  клінічних проявах, діагностиці та лікуванні туберкульозного менінгіту у дітей. Олександр Шадських у доповіді описав покроковий алгоритм ведення пацієнтів віком до 10 років у залежності від виявлених у них симптомів, схемах та методах їх лікування.

У заході також взяли участь професори кафедри фтизіатрії та пульмонології НМУ Раду Процюк та Ольга Пікас, яка є керівницею даного СНГ. Вони відмітили високий рівень обізнаності студентів з практикою лікування туберкульозу, активність доповідачів та їх плідну співпрацю в рамках роботи гуртка.

Варто зазначити, що участь студентів у факультативних заходах, зокрема засіданнях СНГ, сприяє пришвидшеному формуванню професійних медичних компетенцій. Адже студенти НМУ отримують можливість поглиблювати знання і опановувати навички не лише за фахом, а і з супутніх спеціальностей. Тому засідання студентських наукових гуртків в Університеті та на його клінічних базах відбуваються на постійній основі.

Так, нещодавно студенти-гуртківці досліджували клінічні випадки пацієнтів у відділенні гемодіалізу Київського міського центру нефрології та діалізу і вивчали практичні кейси УЗД опорно-рухового апарату у Київській міській клінічній лікарні №3.

За інформацією кафедри фтизіатрії та пульмонології