На кафедрі хірургії №3 провели майстер-клас із застосування високотехнологічного методу лікування раку шлунка

10.07.2024

На клінічній базі кафедри хірургії №3 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця у Київській міській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги (КМКЛШМД) відбувся майстер-клас із застосування новітніх технологій і технік у лікуванні раку шлунка, ускладненого кровотечею. Захід, у якому взяли участь лікарі-інтерни, аспіранти, лікарі-ординатори та завідувачі відділень хірургічного профілю, став потужною платформою для оволодіння сучасними технологіями оперативного лікування злоякісного новоутворення.

У межах майстер-класу розглянули відповідний клінічний випадок аденокарциноми препілоричного відділу шлунка, ускладненого кровотечею, у 70-річної жінки. Хірурги застосували сучасний хірургічний метод та мультимодальний підхід для лікування і досягнення оптимальних результатів з покращення якості життя пацієнтки.

Так, після проведення відповідних обстежень пацієнтці виконали операцію, що включала субтотальну дистальну резекцію шлунка за методом Ру, який є високотехнологічним методом лікування раку шлунка. Оперативне втручання виконав завідувач кафедри хірургії №3 НМУ імені О.О. Богомольця, професор Павло Іванчов. Йому асистували лікар-хірург КМКЛШМД Іван Стойка та лікарка-інтернка НМУ Ольга Черевко. Професіональний рівень технічного обслуговування під час оперативного втручання забезпечували старший лаборант кафедри хірургії №3 НМУ Ілля Тюлюкін та аспірант кафедри Єгор Гнатюк.

Загалом майстер-клас із застосування новітніх технологій та технік у лікуванні раку шлунка, ускладненого кровотечею, зібрав широке коло молодих медичних спеціалістів – лікарів-інтернів, аспірантів, лікарів ординаторів та завідуючих відділень хірургічного профілю.

Серед важливих елементів лікування, що продемонстрували у ході майстер-класу, відзначено важливість медичного використання сучасних технологій – застосування передових методів лікування, з-поміж яких – електрохірургічні технології (Ligasure, Harmonic), лінійні зшиваючі апарати, що сприяють зменшенню травматичності операції та покращенню післяопераційного перебігу. Було показано інтеграцію різних медичних дисциплін у лікуванні пацієнта з аденокарциномою шлунка і супутніми захворюваннями, такими як ішемічна хвороба серця та гіпертонічна хвороба. Продемонстровано успішне керування клінічною ситуацією з шлунково-кишковою кровотечею середньої тяжкості, що вимагає швидкого та компетентного втручання. Проведення комплексної лімфодисекції включало видалення лімфатичних вузлів в області великої і малої кривизни шлунка, що є стандартом для забезпечення максимальної ефективності лікування раку шлунка. Симультанно виконана холецистектомія та введення зонда для ентерального харчування підсилили комплексність післяопераційного управління та забезпечили оптимальний відновлювальний процес.

Що важливо, застосування новітніх технологій дозволило зменшити тривалість операції та значно знизили її травматичність, що позитивно вплинуло на післяопераційний період. Відсутність ускладнень після операції та виписка на сьомий день після оперативного втручання свідчать про успішний результат хірургічного лікування та ефективність обраної терапії.

Пресцентр НМУ за інформацією кафедри хірургії №3