На кафедрі дитячої хірургії відбулася конференція пам’яті професора Олега Дольницького

04.06.2024

На базі кафедри дитячої хірургії Національного медичного університету імені О.О. Богомольця 1 червня відбулася щорічна науково-практична конференція пам’яті відомого дитячого хірурга, професора Олега Дольницького. У програмі заходу – лекції і майстер-класи провідних українських дитячих хірургів, серед яких – представники Університету. У змішаному форматі виступили близько 30 спікерів на тему надання ортопедо-травматологічної медичної допомоги дітям під час війни. А учасниками стали понад 1500 лікарів з усієї України.

У межах проведення конференції до учасників звернувся ректор НМУ Юрій Кучин. Професор зазначив, що протягом багатьох років триває тісна співпраця співробітників Університету та лікарні «Охматдит». Ця кооперація закладу вищої освіти і закладу охорони здоров’я відбувається, зокрема, у контексті підготовки майбутніх медиків, розробки новітніх підходів у наданні фахової медичної допомоги дітям. А такі заходи є вагомою складовою процесу, адже підіймають на поверхню багато важливих медичних питань і дискусій.

Своєю чергою генеральний директор Охматдиту Володимир Жовнір відзначив великий вклад професора Олега Дольницького у розвиток дитячої хірургії у нашій країні та відзначив його учнів, які нині гідно продовжують справу свого Вчителя. Варто зазначити, що наукова подія співпала із 60-річчям відділення ортопедії та травматології Національної дитячої спеціалізованої дитячої лікарні.

Із лекцією «60 років відділенню ортопедії та травматології, історичний шлях. Від мирних часів до днів війни» виступив завідувач відділення Олексій Бебешко. Як зазначив лектор, відділення стало центром надання допомоги дітям із травмами та вродженими вадами опорно-рухового апарату в Києві та навчальною базою для студентів тоді Київського медичного інституту. Із перших днів його діяльність пов’язана з іменем професора Олега Дольницького. Понад 20 років медичну допомогу тут отримують діти з усієї України. Всього протягом 60-ти років хірурги відділення надали кваліфіковану медичну допомогу близько 150 тисячам дітей. Сьогодні відділення розміщується у новозбудованому корпусі, оснащеному новітнім хірургічним обладнанням, де хірурги кафедри та дитячої клініки спільно лікують пацієнтів із вадами розвитку грудної клітки, важкими деформаціями хребта, складними травмами опорно-рухового апарату, політравмами.

Під час конференції також привітали її учасників президент Української асоціації ортопедів-травматологів, професор Сергій Страфун, президент Асоціації дитячих ортопедів-травматологів України, завідувач кафедри дитячої хірургії, професор Анатолій Левицький.

Так, професор Анатолій Левицький поділився досвідом лікування ураження скелета при комбінованих і синдромальних формах судинних аномалій, а в.о. завідувача кафедри анестезіології та інтенсивної терапії, доцентка Світлана Ярославська розповіла про особливості анестезіологічного забезпечення і безпеку тривалих мікрохірургічних втручань у дітей. Вихованець НМУ, а нині військовий лікар, капітан медичної служби Валентин Рогозинський поділився власним досвідом дитячої травматології в умовах служби. Доцент Олександр Карабенюк представив колективну працю профільної кафедри, присвячену конверсії методів лікування скелетної травми при поліструктурних пошкодженнях у дітей. У роботі конференції також взяли участь доценти Олег Годік та Іван Черняк, котрі, відповідно, звернули увагу учасників на анатомо-хірургічні аспекти торакоскопічної навігації при операції Nuss у дітей і на досвід застосування біоімплантів при лікуванні доброякісних пухлин кісток у дітей.

Пресцентр НМУ