#МедичнаПросвіта: врахуйте фактори ризику, що призводять до виникнення сколіозу

26.06.2023

У рамках інформаційно-роз’яснювального проєкту #МедичнаПросвіта розповідаємо про сколіоз – найпоширенішу деформацію хребта у дітей шкільного віку.

Фахівці кафедри дитячої хірургії Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, що є провідним центром корекції сколіозу, інформують про фактори ризику, що призводять до виникнення сколіозу.

Чи знаєте ви що:

Розрізняють 5 основних факторів ризику, що призводять до виникнення сколіозу

Сколіоз – бічне відхилення нормальної вертикальної лінії хребта, що при вимірюванні на рентгенограмі перевищує 10° та супроводжується ротацією хребців.

1.Вік – чим молодша дитина при виявленні сколіозу, тим вища ймовірність посилення викривлення надалі.

2.Стать – у дівчаток сколіози зустрічаються частіше, ніж у хлопчиків.

Сколіози у підлітків у віці 14 років

  • 1,2% підлітків мають сколіоз понад 10° (1,9% усіх дівчат)
  • 0,5% цієї загальної групи (тобто 0,8% дівчат) мають сколіоз понад 20°

3.Зростання – у пацієнтів зі сколіозом спостерігався передчасний стрибок статевого дозрівання. Також визначені підвищені рівні соматотропного гормону і пацієнти зі сколіозом вищі за звичайних підлітків того ж віку.

4.Розбіжності в довжині ніг. Хоча очевидно, що клінічно значущий (некомпенсований) нахил таза може сприяти розвитку сколіозу, розбіжності в довжині ніг до 2 см надзвичайно поширені та не мають ніякого відношення до формування сколіозу. Асиметрична спортивна активність, часте сидіння або стояння в сколіотичному положенні не мають етіологічного значення.

5.Вроджені вади розвитку хребта, що набуваються під час вагітності. Вади розвитку виникають внаслідок дефіциту кисню під час фази сегментації сомітів (попередників тіл хребців) на 6-8-му тижні вагітності. Тип шкідливого фактора, що призводить до зниження кисню, не має значення.

Найважливішим клінічним обстеженням є тест Адамса

Під час тесту лікар сидить позаду пацієнта так, щоб гребінь клубової кістки знаходився на рівні очей. Потім пацієнта просять нахилитися вперед. Стає очевидним будь-яке одностороннє випинання грудної клітки («ребровий горб») на грудному рівні або «поперековий виступ» на поперековому рівні. Якщо одна з ніг пацієнта коротша за іншу, під час цього обстеження важливо вирівняти довжину ніг, підклавши дошку під коротшу ногу.

Для об’єктивного вимірювання ступеня реберних і поперекових виступів використовується спеціальний інструмент – інклінометр

Хоча достатньо точні вимірювання можна також отримати за допомогою транспортира. Також встановлюємо чи симетричні трикутники талії. Огляд збоку дозволяє визначити наявність гармонійних сагітальних вигинів, відносного грудного лордозу (що надзвичайно часто зустрічається при ідіопатичному грудному підлітковому сколіозі; гіперкіфозі тощо. Важливо знати, що ребровий горб до 3° є фізіологічним у ранньому дитинстві (зазвичай ліворуч). Вважається, що клінічно значущий ребровий горб або поперековий виступ існують, якщо кут становить 5° або більше.

Початок менархе є особливо важливим фактором в історії хвороби дівчини

Все тому, що воно відбувається незабаром після пубертатного стрибка росту. Період сильного зростання (5-12 см на рік) можна очікувати протягом 1 року з моменту першої менструальної кровотечі (менархе), з меншим збільшенням висоти (1-3 см) в наступному році. Хоча ріст ще не завершиться до кінця цього періоду, це вже не актуально щодо прогресування сколіозу. У хлопчиків навпаки – немає відповідної ознаки статевого дозрівання яку можна було б встановити так надійно, як менархе у дівчаток.

Сколіоз може скоротити тривалість життя

В окремих випадках, зокрема при грудному сколіозі, починаючи приблизно з 80°, порушення серцево-легеневої функції може скоротити тривалість життя. Існує прямий зв’язок між зниженням життєвої ємності та кутом сколіозу: на кожні 10° кута сколіозу життєва ємність зменшується приблизно на 10%.

Сколіоз може стати причиною косметичних недоліків та викликати біль

Серед косметичних недоліків – реберний горб, що виникає внаслідок ротації хребців. Також сколіоз викликає біль. Імовірність виникнення болю в спині підвищується при поперекових і грудопоперекових сколіозах, при декомпенсованих сколіозах тощо.

Найкраща профілактика сколіозу – регулярні фізичні навантаження

Не існує відомого способу запобігання сколіозу, оскільки він може бути результатом цілого ряду факторів, багато з яких невідомі. Найкраща профілактика сколіозу – це створення навколо хребта природного корсета з м’язів. Для цього необхідні регулярні фізичні навантаження.

Пресцентр НМУ за інформацією кафедри дитячої хірургії