#МедичнаПросвіта: до Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом

14.11.2023

Кожні 6 секунд у світі вмирає людина від ускладнень, спричинених цукровим діабетом. У рамках інформаційно-роз’яснювального проєкту #МедичнаПросвіта фахівці кафедри ендокринології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця надають відповіді на найпоширеніші запитання стосовно лікування та профілактики цукрового діабету.

Виділяють два основних типи захворювання: перший – імунна система знищує клітини, які виробляють інсулін, другий – в організмі з’являється стійкість до інсуліну (інсулінорезистентність). Цукровий діабет першого типу потребує замісної гормонотерапії інсуліном у зв´язку з абсолютним дефіцитом гормону. Також потрібно дотримуватись відповідної дієти, регулярно виконувати фізичні вправи. Діабет другого типу частіше є захворюванням дорослих, яке виникає при надмірній вазі або недостатній фізичній активності, велике значення також має генетична схильність.

В групі ризику є дорослі, які мають один або декілька сприятливих для захворювання факторів:

  1. вік старше 45 років
  2. малорухливий спосіб життя
  3. надлишкова маса тіла
  4. гіпертонічна хвороба
  5. атеросклероз
  6. наявність цукрового діабету в родича першого ступеня
  7. гестаційний діабет під час вагітності чи народження дитини з масою тіла більше 4 кг
  8. хронічний панкреатит
  9. метаболічний синдром
  10. дисліпідемія
  11. синдром полікістозних яєчників
  12. хронічний стрес

 

Основні прояви цукрового діабету

  • виражена спрага та сухість у роті
  • часте сечовиділення зі збільшенням нічного діурезу
  • надмірна втомлюваність
  • швидка втрата ваги
  • повільне загоєння ран
  • повторні інфекції
  • зниження зору

Предіабет – це стан, за якого рівень глюкози ще не відповідає критеріям діабету, але вже відображає порушення вуглеводного обміну. Виявити предіабет можна за допомогою аналізу із визначення рівня глюкози в плазмі крові натщесерце та глікозильованого гемоглобіну. У клінічній практиці – ​це або випадкова знахідка, або результат цілеспрямованого скринінгу у групах ризику. Проводити такий скринінг вузькі спеціалісти просто не в змозі, тому виявлення предіабету є прерогативою сімейних лікарів.

Профілактика та відтермінування розвитку ЦД 2 типу

  • Пацієнти з преддіабетом мають проходити обстеження щорічно.
  • Жінкам, у яких був діагностований гестаційний цукровий діабет (діагностують у період вагітності, може спостерігатися і після народження дитини), рекомендовано проходити тестування упродовж життя, щонайменше кожні 3 роки.
  • Для всіх інших категорій тестування слід починати у віці 35 років. Якщо результати нормальні, тестування варто повторювати щонайменше через 3 роки з урахуванням більш частих тестів залежно від початкових результатів та стану ризику.
  • Більше рухатися. Щонайменше 150 хвилин фізичної активності на тиждень, подібної за інтенсивністю до швидкої ходьби. Що знижує ризик розвитку ЦД на 44% навіть без втрати ваги.
  • Менше споживати продуктів, які містять вуглеводи і жири. Збільшити у раціоні вживання цільнозернових страв, бобових, горіхів, фруктів та овочів. Мінімум рафінованих та оброблених продуктів.
  • Медикаментозне лікування.

У 90% випадків переддіабет виявляється випадково, за результатами лабораторних досліджень, які призначаються планово або через наявність супутніх захворювань. Незважаючи на те, що більшість випадків переддіабету протікає безсимптомно, деякі люди можуть періодично відчувати типові ознаки та симптоми:

  1. зниження працездатності – відчуття хронічної втоми, швидка стомлюваність
  2. часте відчуття спраги може супроводжуватися сухістю в роті
  3. частіше сечовипускання – позиви посилюються в нічний час доби
  4. зниження зору може мати постійний або періодичний характер
  5. гіпертонія – підвищений артеріальний тиск
  6. повільна регенерація тканин – подряпини, порізи та рани загоюються довше звичайного

Інтенсивна зміна способу життя може зменшити ризик маніфестації діабету 2 типу на 58% упродовж 3 років.

Цукровий діабет – не вирок, а особливий спосіб життя. Пацієнту з таким діагнозом потрібно  дотримуватись  правильного  і  здорового  харчування, частіше перебувати на свіжому повітрі, займатися оздоровчою гімнастикою та контролювати рівень цукру у крові. Багато успішних людей у світі є діабетиками.

                                                 Автори: фахівці кафедри ендокринології НМУ