#МедичнаПросвіта: до Всесвітнього дня боротьби з алергією

08.07.2024

Алергія – це патологічна реакція імунної системи, пов’язана з підвищеною чутливістю до деяких речовин – алергенів. Літній період відрізняється підвищеним ризиком алергічних реакцій. У межах інформаційно-роз’яснювального проєкту #МедичнаПросвіта фахівчиня кафедри клінічної та лабораторної імунології, алергології та медичної генетики Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Дарʼя Плахотна розповідає про чинники, що можуть викликати сезонну алергію влітку, основні симптоми, методи профілактики та принципи лікування алергій.

При першому контакті з алергеном організм виробляє специфічні антитіла (IgE). Вони фіксуються на поверхні деяких клітин, що знаходяться у багатьох органах, на слизовій оболонці дихальних шляхів, у шкірі, крові. Коли трапляється повторний контакт з алергеном, відбувається його взаємодія із вже фіксованими на поверхні клітин антитілами. Як наслідок, з клітин вивільнюються біологічно активні речовини (в першу чергу гістамін), що надалі призводять до клінічних проявів (нежить, закладеність носа, сльозотеча, чхання, кашель, утруднене дихання, висипка на шкірі (найчастіше у вигляді кропив`янки). У важких випадках це можуть бути системні реакції, зокрема анафілактичний шок або алергічний набряк (набряк Квінке).

Чинники, що можуть викликати сезонну алергію влітку:

  • пилкові алергени трав (злакових і смітникових);
  • фрукти, овочі та ягоди;
  • різноманітні комахи (на які можуть виникати як справжні алергічні, так і інші реакції);
  • у деяких людей можлива також алергія на сонце (найчастіше – розвиток сонячної кропив’янки).

Пилок

Сезонна алергія або поліноз – це гіперчутливість до пилку рослин, що обумовлена реакцією на вміст у повітрі специфічних алергенів: пилку дерев, кущів і трав.

З травня по серпень найчастіше прояви алергії викликає пилок м’ятлика, кукурудзи, райграсу, пирію, тимофіївки, вейника, стоколосу, костриці, жита та інших злакових трав, а також липи, ялини, сосни, гречки, подорожника, кульбаби. З серпня по жовтень прояви алергії може викликати пилок смітникових трав (бур’янів) – полину, амброзії, лободи.

Увага! Щоб позбутися від впливу алергену, у суху вітряну погоду бажано закривати вікна, частіше мити водою москітні сітки, щоб пилок не потрапляв у кімнату. Пам’ятайте, що пасивне куріння, засоби для прибирання будинку, які містять хлор, дезодоранти можуть провокувати і посилювати перебіг алергічного риніту. Рекомендується не вживати харчові продукти, що здатні викликати перехресну харчову алергію.

При появі симптомів алергії необхідно звернутися до лікаря, оскільки встановити діагноз «поліноз» і призначити правильне лікування може тільки алерголог.

Фрукти, овочі чи ягоди

Симптоми алергії на фрукти, овочі чи ягоди типові для всіх видів харчової алергії. У рідкісних випадках може спостерігатися набряк Квінке та анафілактичний шок. Алергічна реакція може мати відстрочений або стрімкий прояв. Спрогнозувати важкі реакції та попередити їх розвиток можливо після відповідного обстеження.

Немає ніякої суттєвої різниці в методах лікування алергії на фрукти (ягоди, овочі) та на інші харчові продукти, але всі медикаментозні засоби має призначати лікар.

Комахи

Найбільш серйозні укуси спричиняють медоносні бджоли, джмелі, оси, жовті та білоголові шершні, певні види мурах.

У більшості людей, яких ужалила комаха, виникає місцева реакція – набряк і почервоніння, що не є алергічною та слабшає протягом кількох годин. Щоб зменшити біль і набряк після укусу комахи, необхідно покласти холодний компрес (холодна, волога тканина (чиста) або пакет з льодом загорнутий в тканину) на область ураження. При свербежу – прийняти антигістамінні препарати, що відпускаються без рецепта, зокрема цетиризин (у дозуванні відповідно до віку). Знеболювальне, зокрема ібупрофен, може допомогти зменшити біль. Якщо безрецептурне лікування не допомагає або біль та набряк посилюються – слід звернутися до лікаря.

Увага! У деяких людей при першому укусі комахи може виникнути анафілактична реакція. Зазвичай, її можна розпізнати за такими проявами: свербіж, висип, набряк слизової оболонки гортані та різке зниження кров’яного тиску. Якщо у людини з’явилися будь-які симптоми анафілаксії – зателефонуйте за єдиним телефонним номером екстреної медичної допомоги – 103.

Якщо після укусу у вас з’явилися будь-які симптоми алергічної реакції на укус комахи – запишіться на прийом до алерголога.

Сонце

У багатьох випадках ураження шкіри виникають на передпліччях, руках, шиї, декольте та стопах і дуже рідко на обличчі. Симптоми сонячної алергії посилюються, коли шкіра піддається впливу УФ-променів. Тобто, чим більше світла і чим довше ми на ньому перебуваємо, тим сильнішими будуть симптоми: почервоніння, висипання, пухирі, свербіж, печіння, лущення.

У разі виникнення підозри на таке захворювання, як «алергія на сонце», не можна займатися самолікуванням. Тільки фахівець зможе підібрати правильну й ефективну медикаментозну терапію. Однак, якщо вам довго доводиться чекати на прийом лікаря і стан погіршується, можна скористатися кількома «домашніми» рішеннями:

  • цинкова мазь підсушує уражену ділянку;
  • засоби після засмаги варто використовувати у випадках, коли шкіра лущиться. Також можуть бути корисні регенеруючі та заспокійливі пінки, що містять пантенол;
  • креми з фільтрами (бажано проти UVA- та UVB-променів, мінімальний фільтр 25) добре використовувати профілактично, особливо якщо у вас світла шкіра або симптоми алергії з’явилися у попередньому сезоні;
  • бета-каротин і селен – приймати їх мінімум два тижні, особливо якщо знаєте, що найближчим часом перебуватимете на сильному сонці.

Окрім того, можна скористатися безрецептурними антигістамінними препаратами.

Рекомендації, щодо профілактики будь-якої сезонної алергії

  1. Необхідно максимально уникати контакту з алергеном і ретельно дотримуватися заходів гігієни, частіше провітрювати приміщення і проводити вологе прибирання.
  2. Гуляти на природі бажано у другій половині дня, ближче до вечора, оскільки найвища концентрація пилку в повітрі в ранковий час. Краще за все гуляти за кілька годин до дощу або після.
  3. Після повернення додому з вулиці потрібно обов’язково переодягнутися, вмитися, промити порожнину носа. Не рідше двох разів на день необхідно приймати душ або ванну, частіше вмиватися.
  4. Під час загострення алергії слід дотримуватися дієти. Багато пилкових алергенів містять компоненти, що призводять до перехресних реакцій з харчовими продуктами, яких потрібно уникати, особливо під час сезонної алергії. Наприклад, при алергії на пилок злаків краще відмовитися від геркулесу, хлібного квасу, кави, какао, копченої ковбаси і борошняних виробів. Люди, які мають алергію на амброзію, мають уникати вживання кавунів, бананів, меду, соняшникової олії та інших продуктів, вироблених з соняшника. Але чіткий список перехресних алергенів і продуктів, яких слід уникати, може скласти тільки лікар-алерголог після відповідного обстеження.
  5. Людям, які вже спостерігаються в алерголога і знають свій діагноз, необхідно приймати ті препарати, які їм рекомендував лікар.

Авторка: асистентка кафедри клінічної та лабораторної

імунології, алергології та медичної генетики Дарʼя Плахотна

Інфографіка: Пресцентр НМУ