Майбутні управлінці у сфері охорони здоров’я захищають кваліфікаційні роботи

16.01.2024

У Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця триває захист кваліфікаційних робіт здобувачів освіти на кафедрі менеджменту охорони здоров’я Навчально-наукового інституту громадського здоров’я та профілактичної медицини. Це — співробітники різних медичних закладів, які прагнуть здобути нові знання з управлінської діяльності за освітньо-професійною програмою «Менеджмент у сфері охорони здоров’я».

Серед майже 50 цьогорічних випускників кафедри є і молоді співробітники НМУ, і вже досвідчені викладачі та управлінці, які планують зробити вагомий внесок у підвищення ефективності діяльності своїх трудових колективів. Зокрема, асистентка кафедри неврології Катерина Потапова у своїй кваліфікаційній роботі досліджувала механізми впливу на організаційну культуру в закладах охорони здоров’я у часи стратегічних змін, зумовлені проблемами сьогодення. Вона визначила реальний стан системи управління сучасного закладу і запропонувала дієві зміни для покращення управлінського процесу. Асистент кафедри пропедевтики внутрішньої медицини №2 Олександр Алексійчук на прикладі Київської міської клінічної лікарні №5 продемонстрував можливі шляхи підвищення конкурентоспроможності підприємства.

Цікаві кваліфікаційні роботи підготували до захисту й інші здобувачі, які обрали для свого дослідження відомі в Україні заклади охорони здоров’я – Інститут серця МОЗ України та дитячу лікарню «Охматдит». Своєю чергою екзаменатори, професори Валентин Парій, Ганна Матукова, Володимир Журавель і доцентка Наталія Прус, у творчих дискусіях під час захисту пропонували випускникам активно впроваджувати у практичну діяльність нові знання та досвід.

Нагадаємо, що з 2014 року кафедра менеджменту охорони здоров’я проводить не тільки курси підвищення кваліфікації для лікарів-організаторів, а й здійснює підготовку студентів з дисциплін «Менеджмент і маркетинг в охороні здоров’я», «Основи менеджменту, маркетингу та адміністрування», «Бізнес-менеджмент» та модулю «Економіка охорони здоров’я». Окрім того, науково-педагогічні працівники кафедри менеджменту охорони здоров’я беруть участь у підготовці молодих науковців та аспірантів із дисципліни «Організація медичних наукових досліджень: основи методології та біостатистики».

Вже у 2022-2023 навчальному році за ініціативи керівництва Університету на кафедрі менеджменту охорони здоров’я розробили освітньо-професійну програму «Менеджмент у сфері охорони здоров’я». Навчальний план повністю відповідає освітнім компонентам ОПП та Стандарту вищої освіти України відповідної спеціальності. А нещодавно Університет отримав сертифікат про акредитацію спеціальності 073 «Менеджмент».

Докладно про діяльність кафедри

Пресцентр НМУ