Лікарі поглибили знання з питання гендерних особливостей перебігу захворювань внутрішніх органів

16.02.2024

14 лютого лікарі різних спеціальностей взяли участь у майстер-класі, організованому фахівцями кафедри терапії, інфекційних хвороб та дерматовенерології Інституту післядипломної освіти Національного медичного університету імені О.О. Богомольця спільно з Українською академією функціональної медицини та гастропсихології. Медичні працівники поглибили знання щодо якісної профілактики та лікування найпоширеніших і рідкісних захворювань, сучасних методів ведення пацієнтів, ознайомилися з актуальними світовими та вітчизняними гайдлайнами.

Участь у майстер-класі «Персоніфікація сучасної медицини. Важливі питання гендерних особливостей перебігу захворювань внутрішніх органів. Вплив психоемоційних та інших складових» взяли лікарі спеціальностей загальна практика – сімейна медицина, терапія, алергологія, кардіологія, гастроентерологія, неврологія, психіатрія, психотерапія, психофізіологія, ендокринологія, імунологія, сексологія. Долучилися до заходу і мотивовані навчатися студенти нашого Університету.

У майстер-класі взяв участь ректор НМУ імені О.О. Богомольця, професор Юрій Кучин. Він відзначив важливість безперервного професійного розвитку медичних працівників, високий рівень організації заходу та активну позицію учасників події, як спікерів, так і слухачів.

Безперервний професійний розвиток медичних працівників є важливим аспектом забезпечення якості медичної допомоги, тож з метою удосконалення фахової майстерності лікарі долучилися до роботи 4 різноманітних за тематикою секцій майстер-класу. Оскільки науково-практична подія збіглася зі святкуванням Дня святого Валентина, дійство, відповідним чином, вплинуло і на тематику доповідей. Кожен спікер через призму медицини не оминув віковічних відносин чоловіка та жінки.

Уже в першій лекції модераторка заходу, завідувачка кафедри терапії, інфекційних хвороб та дерматовенерології післядипломної освіти, професорка Олена Губська розповіла про статеві та гендерні особливості у захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Завідувачка кафедри інфекційних хвороб, професорка Ольга Голубовська акцентувала увагу слухачів на так званій «Хворобі поцілунків», зокрема на мононуклеозі.

Про еволюцію очей кольорового зору розповів присутнім завідувач кафедри офтальмології та оптометрії післядипломної освіти, професор Сергій Риков. На яскравих прикладах образотворчого мистецтва він визначив свою версію кольору кохання. А завідувач кафедри щелепно-лицевої хірургії та сучасних стоматологічних технологій Інституту післядипломної освіти, професор Андрій Копчак підійшов до висвітлення хірургічної проблеми у стоматології з точки зору мистецтва, критеріїв краси та здоров’я.

Цікаві та змістовні доповіді підготували й інші провідні фахівці нашого Університету: завідувач кафедри внутрішньої медицини №1, професор Вадим Шипулін, професори Володимир Чернявський, Валентина Мойсеєнко, Леонід Пінський, доценти В’ячеслав Дідковський, Вікторія Алексєєва та провідні фахівці інших наукових та лікувальних закладів столиці. Розгляд медичних проблем через призму людських стосунків, гендерних особливостей перебігу захворювань викликав жвавий інтерес у слухачів, які взяли активну участь у медичних дискусіях.

Пресцентр НМУ