КАФЕДРА ІНФЕКЦІЙНИХ ХВОРОБ — ДО 85-ЛІТНЬОГО ЮВІЛЕЮ АКАДЕМІКА НАМН УКРАЇНИ, ДОКТОРА МЕДИЧНИХ НАУК, ПРОФЕСОРА ЖАННИ ІВАНІВНИ ВОЗІАНОВОЇ

06.02.2022

Є особистості, які своїм інтелектом, видатними професійними досягненнями,  потужною енергетикою вплинули на формування декількох поколінь сучасних лікарів і, без перебільшення, – школи інфекціоністів у нашій державі. Саме такою особистістю є Ж.І. Возіанова.

Жанна Іванівна народилася 6 лютого 1937 року в родині офіцера-прикордонника, разом з батьками об’їздила майже весь Радянський Союз. Після закінчення середньої школи із срібною медаллю продовжила навчання у Київському медичному інституті імені О.О. Богомольця, честь якого не раз захищала як капітан студентської волейбольної команди, палко прагнучи, після його закінчення, стати хірургом… Однак, життя внесло свої корективи і після закінчення КМІ Ж.І. Возіанова почала працювати інфекціоністом у районній Білоцерківській лікарні Київської області. Саме там вона вперше відчула складність і принади цієї спеціальності, якій присвятила своє життя. Потім — робота у Сєверодвінську, де проходив військову службу її чоловік, повернення до Києва і робота у 408 Окружному військовому шпиталі (нині – Головний військовий клінічний госпіталь МО України), про який вона зберегла  найтепліші спогади.

1970 року після закінчення клінічної ординатури кафедри інфекційних хвороб Київського медичного інституту Ж.І. Возіанову було зараховано до аспірантури цієї ж кафедри. У 1971 році під час навчання в аспірантурі вона достроково захистила кандидатську дисертацію на тему: „Носійство кишкових найпростіших та значення Entamoeba histolytica у виникненні хронічних захворювань кишечника”, – і того ж року  стала  асистентом, а 1983 року – доцентом кафедри інфекційних хвороб КМІ.

Надалі її увагу дедалі більше привертала гепатологія, яка швидко розвивалася і надавала нові можливості у діагностиці та лікуванні  вірусних гепатитів. Тому цілком природно, що саме вірусні гепатити стали предметом її дослідження в роботі на здобуття наукового ступеня доктора медичних наук „Ураження підшлункової залози при вірусних гепатитах А і В”, яку Ж.І. Возіанова успішно захистила 1988 року, де вперше довела можливість вірусного ураження підшлункової залози при гострих вірусних гепатитах.

З 1989 по 2005 рік професор Ж.І. Возіанова очолювала  кафедру інфекційних хвороб НМУ імені О.О. Богомольця – одну з найавторитетніших серед медичних закладів вищої освіти країни. На цій посаді повною мірою проявився  її видатний педагогічний талант, потужний науковий потенціал,  блискучі професійні та організаційні здібності. Саме тоді було значно підвищено значимість проблеми інфекційних хвороб в Україні та у навчальному процесі. Кафедра перейшла до складу вченої ради I-го медичного факультету як самостійна потужна лікувальна кафедра. Тоді ж на всіх факультетах було значно розширене вивчення інфекційних хвороб, а викладання предмету піднялося на сучасний технологічний рівень. Інфекційні хвороби увійшли, як повноцінна складова, до державного іспиту з внутрішніх, інфекційних та професійних хвороб.

Одним із перших кроків на посаді завідувача кафедри стало створення першого в Україні відділення інфекційної реанімації (ВІР), необхідність існування якого диктувало саме життя. Незважаючи на всі матеріальні та організаційні труднощі, багатьом хворим було врятовано життя та здоров’я завдяки самовідданій праці всього колективу клініки, і, безумовно, важливу роль у цьому відігравала інфекційна реанімація. Ось як про це говорить Жанна Іванівна: «Гордість і разом із тим біль клініки і кафедри  – відділення реанімації. Воно працює із повною віддачею. Це вкрай важливо, адже хворих у тяжкому стані, навіть якщо одразу з’ясовується, що перед нами неінфекційна патологія, ми обов’язково госпіталізуємо, і лише після клінічної стабілізації вирішуємо питання про їх переведення в інші стаціонари за профілем захворювання».

Наукова і практична робота кафедри завжди спрямовувалась нагальними проблемами охорони здоров’я. Жанна Іванівна багато уваги приділяла проблемам діагностики та лікування дифтерії, епідемія якої вибухнула в Україні наприкінці ХХ-го століття. Саме на базі клініки інфекційних хвороб НМУ багато років функціонував міський дифтерійний центр, що став лікувально-методичним центром України з проблем дифтерії. Не залишилися без уваги епідемія кору, проблема гострих респіраторних захворювань, ТОRСН-інфекцій, менінгококова інфекція, малярія тощо. Впродовж багатьох років кафедра інфекційних хвороб робить вагомий внесок у вирішення складних питань діагностики та лікування вірусних гепатитів.

У сучасних умовах неможливо надавати кваліфіковану медичну допомогу без використання досягнень медичної науки. Саме тому багато зусиль завідувач кафедри спрямувала на створення потужної лабораторно-діагностичної бази клініки інфекційних хвороб. Крім клінічної лабораторії, що цілодобово обслуговувала клініку, широко впроваджувалися методи лабораторної діагностики в лабораторії кафедри інфекційних хвороб, які задовольняли потреби як відділення, так і наукових досліджень кафедри.

Професор Ж.І. Возіанова завжди була творчим і неформальним наставником молоді. Із захопленням брала участь у засіданнях студентського наукового гуртка кафедри, пишалася досягненнями своїх учнів – студентів і молодих колег. Бездоганні високопрофесійні лекції Жанни Іванівни запам’ятовувалися назавжди. Ранкові лікарські “п’ятихвилинки” перетворювалися на бурхливі наради за участю всіх лікарів і навіть студентів. Сама Жанна Іванівна згадує: «Традицію участі студентів у “п’ятихвилинках”, а фактично — щоденних невеликих науково-клінічних конференціях, запровадила професор А.С. Сокол. Ми продовжуємо цю традицію. Взагалі я вважаю, що лікарська зацікавленість студентів-медиків визначається рівнем викладання і роботою із хворими. Ми стараємося бачити у студентах не лише учнів, а й колег».

Академік Ж.І.Возіанова підготувала 6 докторів та 16 кандидатів медичних наук. Опублікувала понад 300 наукових праць, серед яких фундаментальний тритомник – «Інфекційні й паразитарні хвороби». За цю роботу Жанну Іванівну удостоєно Державної премії України в галузі науки і техніки. Має 6 авторських свідоцтв. Чималі заслуги Жанни Іванівни перед українською медициною та наукою було відзначено присвоєнням їй звання Заслужений лікар України та  Заслужений діяч науки й техніки України. Академіка НАМН України Ж.І.Возіанову нагороджено медаллю «Ветеран праці», медаллю імені академіка Н.Д.Стражеска «За заслуги в охороні здоров’я».

Під керівництвом Жанни Іванівни Возіанової було сформовано колектив, який сьогодні продовжує традиції і слідує принципам, закладеним професорами А.М.Зюковим, Б.Я.Падалком, О.С.Сокoл — відповідальність, взаємоповага, відданість професії.

 

Кафедра інфекційних хвороб