Кафедра гігієни та екології НМУ до Дня клімату

08.12.2022

Сьогодні, 8 грудня, світ відзначає День клімату. Тема зміни клімату та глобального потепління є досить актуальною. Наукові дані, зібрані на кафедрі гігієни та екології №1 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, говорять про те, що тема кліматичних катастроф – реальна проблема, яку людство має вирішувати вже сьогодні. До Дня клімату наводимо витяги з підручника «Гігієна та екологія» за редакцією завідувача кафедри гігієни та екології №1 Василя Григоровича Бардова.

Парниковий ефект призводить до накопичення теплового випромінювання з поверхні Землі і, як наслідок, до потепління клімату, і до нагріву планети в цілому. Глобальне потепління приведе до багатьох негативних наслідків, які вже спостерігаються у багатьох регіонах.

При піднятті середньої температури на 2°С внаслідок танення льодовиків в Арктиці й Антарктиці рівень води світового океану підніметься на 50-60 см і тоді може настати всесвітній потоп. Південь України також може опинитися під водою – Одеса, Херсон, Бердянськ, Маріуполь, Феодосія й інші міста України, а півострів Крим стати островом. Така ситуація прогнозується вченими вже до 2060 року, якщо сьогоднішні темпи глобального потепління не сповільняться. Через глобальне потепління в Україні до 2100 року Чорним та Азовським морями можуть бути підтоплені 34 міста, затопленими 62 села та 660 небезпечних об’єктів, 200 тисяч гектарів сільськогосподарських земель та 98 об’єктів природно-заповідного фонду. 75 тисяч жителів України ризикують стати кліматичними переселенцями.

Зупинити парниковий, ефект реально. Для цього необхідно:

– Замінити вихлопні гази палива на гідро-, геліо- або акваенергію;

– Застосовувати безвідходні технології;

– Добитися мінімізації метанових викидів;

– Розвивати технології поглинання СО2;

– Зупинити масову вирубку лісів;

– Збільшити кількість зелених насаджень.

З грудня 2018 року Світовий банк виділив на боротьбу зі зміною клімату більше 200 млрд доларів США.

Раніше організація контролю за кліматичною політикою країн J20 Climate Transparency опублікувала звіт з моніторингу за дотриманням правил виконання Паризької кліматичної угоди. За результатами звіту більшість країн, за винятком Індії, використовують викопне паливо, що суперечить умовам паризької кліматичної угоди. За теперішніх умов до кінця 21 століття світова температура може піднятися на 3,2°С. Для того, щоб потепління не перевищило 1,5°С, передбачених Паризькою угодою, країни J20 до 2030 року повинні скоротити свої викиди наполовину.

Вчені закликають світових політиків і все людство утримати глобальне
потепління до 2030 року на рівні 1,5°С, інакше повернути назад викликані
людською діяльністю зміни клімату буде дуже дорого, або і взагалі неможливо. А щоб утримати підвищення температури в межах 1,5°С людству треба витратити 2,4 трильйонів доларів.

 

Пресцентр НМУ,

Витяг з підручника «Гігієна та екологія» / В.Г.Бардов, С.Т.Омельчук,

Н.В.Мережкіна [та ін.]; за заг. ред. В.Г.Бардова.