СНГ кафедр акушерства і гінекології №3 та ендокринології провели спільне засідання

27.12.2022

Сучасні підходи та особливості надання медичної допомоги жінкам у перименопаузальному періоді є вкрай актуальною та значущою темою в практичній діяльності не лише акушера-гінеколога, а й сімейного лікаря та ендокринолога. Саме тому студентські наукові гуртки кафедри акушерства і гінекології №3 (завідувач кафедри – професор Василь Бенюк) та кафедри ендокринології (завідувачка кафедри – професорка Юлія Комісаренко) Національного медичного університету імені О.О. Богомольця 23 грудня на базі платформи Zoom провели спільне засідання, що присвячувалося темі «Менопаузальні та метаболічні порушення у жінок в клімактеричному періоді». На заході зібралися медики різних спеціалізацій, серед яких – студенти, лікарі та викладачі кафедр.

Про актуальність міждисциплінарного підходу в діагностиці та наданні допомоги жінкам у клімактеричному періоді виступив науковий керівник гуртка кафедри акушерства і гінекології №3 Віктор Олешко. Він висвітлив значущість обраної теми в практичній діяльності лікаря акушера-гінеколога та розставив акценти на уніфікованому клінічному протоколі, затвердженому наказом Міністерства охорони здоров’я України від 17 червня 2022 року №1039, що регламентує тактику ведення пацієнток із менопаузальними порушеннями.

Доцент кафедри акушерства і гінекології №3 Тетяна Ковалюк наголосила, що основною метою у розумінні менеджменту менопаузальних порушень та інших розладів у перименопаузальному періоді є не лише наявна єдина комплексна й ефективна система надання медичної допомоги пацієнткам із симптомами менопаузи, а й індивідуалізація терапії та вибір оптимального методу лікування для кожної окремої пацієнтки. Акцентували увагу на сучасній термінології. Поняття «клімактеричний синдром» на сьогодні повністю витіснене сучасним «менопаузальним синдромом», що означає комплекс симптомів, що можуть супроводжувати клімактерій.

Своєю чергою керівник гуртка кафедри ендокринології, доцент Катерина Кондратюк представила доповідь на тему «Збереження здоров’я жінки в менопаузі. У фокусі – остеопороз».

Сумісне засідання продовжилося доповідями, підготовленими активними гуртківцями. Першою, на тему «Менопаузальні порушення у жінок в клімактеричному періоді», виступила доповідачка від гуртка акушерства і гінекології №3 Ольга Слюсар (студентка 5 курсу, медичного факультету №2, групи 8205). Доповідь висвітлювала актуальні аспекти патогенезу, клінічного перебігу та прогресування перименопаузальних змін і симптомів фізіологічної та патологічної менопаузи. Доповідачка детально представила процес взаємодії з пацієнткою в сучасних умовах від моменту збору анамнезу – до обрання індивідуального підходу ведення, а також профілактики ендокринологічних ускладнень.

Активний гуртківець кафедри ендокринології, Юрій Галушко (студент 5 курсу, медичного факультету №3, групи 8303) презентував доповідь «Метаболічні порушення у жінок в клімактерічному періоді», де чітко розставив акценти на патогенезі, механізмові розвитку та сучасних доказових даних щодо ведення пацієнток із метаболічним синдромом.

Усі доповіді викликали активний інтерес аудиторії та жваву дискусію, в процесі якої обговорили питання покращення якості та модифікації способу життя пацієнток із метаболічними розладами та менопаузальними порушеннями, вирішити котрі можна тільки у міждисциплінарній команді.

 

Кафедра акушерства і гінекології №3