ГЕРОЇ СЕРЕД НАС: ПРОФЕСОРА НМУ ВІРУ ГАЛАГАН НАГОРОДЖЕНО ОРДЕНОМ КНЯГИНІ ОЛЬГИ ІІІ СТУПЕНЯ

05.09.2022

Нещодавно випускниці Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, колишнього КМІ, професору кафедри клінічної імунології та алергології з секцією медичної генетики, завідувачу спеціалізованого медико-генетичного центру НДСЛ «Охматдит» МОЗ України, заслуженому  лікарю України Вірі Галаган було вручено Орден княгині Ольги ІІІ ступеня.

 

Віра Галаган 1975 року закінчила педіатричний факультет НМУ. Шість років пропрацювала лікарем-неонатологом пологового будинку ЦРЛ Київської області. Згодом продовжила роботу в неонатології у НДІ педіатрії, акушерства і гінекології АМН України. Професор Галаган є однією із перших в Україні авторів ефективного методу виходжування глибоконедоношених новонароджених. Кандидатську дисертацію на цю тему вона захистила 1986 року.

Потім було наукове захоплення генетикою і вже з 1987 року Віра Галаган стала асистентом курсу «Медична генетика» при кафедрі неонатології КІУЛ, а пізніше – асистентом кафедри медичної генетики КМАПО ім. П.Л. Шупика.

Практичні та наукові розробки Віри Галаган у клінічній генетиці спрямовані на вивчення популяційних частот враженої та спадкової патології в рамках моніторингових програм та визначення факторів ризику їхнього виникнення. З 1987 року вона очолила Медико-генетичний центр УСДЛ «ОХМАТДИТ» МОЗ України, де надає медико-генетичну допомогу дітям із вродженою та спадковою патологією, їхнім родинам з різних регіонів України.

Професор Галаган поєднує практичну роботу з науковою та педагогічною діяльністю і з 2004 року навчає студентів НМУ та інтернів. Так, очолюваний нею Медико-генетичний центр не лише надає діагностичну та лікувальну допомогу пацієнтам з найбільш тяжкими формами вродженої та спадкової патології, а також є клінічною базою кафедри клінічної імунології та алергології з секцією медичної генетики НМУ імені О.О. Богомольця  для навчання лікарів, інтернів та студентів.

Віра Галаган з перших днів війни надавала медичну допомогу пораненим військовим, цивільному населенню, серед якого були найменші пацієнти – діти.

Нещодавно жертовну цілодобову роботу лікаря, професора Віри Галаган було відзначено високою державною нагородою – Орденом княгині Ольги ІІІ ступеня, який їй вручив Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

 

«Пізнавати мудрість – робити добро» – це життєвий девіз, за яким живе і працює наша колега, професор Віра Галаган. Тож, побажаємо їй наукових досягнень,  надійних колег і друзів, міцного здоров’я та благополуччя.

 

Пресцентр