Фахівці НМУ взяли участь у конференції з міжнародною участю з проблем громадського здоров’я

07.11.2023

Постійними учасниками наукових дискусій з реформування системи охорони здоров’я є фахівці кафедри громадського здоров’я Навчально-наукового інституту громадського здоров’я та профілактичної медицини Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. На постійній основі вони провадять науково-дослідну діяльність у сфері профілактики різноманітних захворювань. Нещодавно фахівці кафедри взяли участь у VI науково-практичній конференції з міжнародною участю «Громадське здоров’я в Україні: проблеми та способи їх вирішення». Виступили з актуальними доповідями та обговорили з колегами шляхи вирішення проблемних питань громадського здоров’я.

Організатором конференції, на якій представили наукові доповіді, присвячені темі вирішення пріоритетних проблем розбудови системи громадського здоров’я та її кадрового забезпечення, стала кафедра громадського здоров’я та управління охороною здоров’я Харківського національного медичного університету. Захід відбувся онлайн.

Програмою форуму було передбачено 10 доповідей співробітників кафедри громадського здоров’я нашого Університету. Так, завідувачка кафедри громадського здоров’я НМУ, професорка Тетяна Грузєва представила доповідь «100 років на службі громадського здоров’я». Тема була присвячена 100-річному ювілею кафедри громадського здоров’я НМУ та змальовує багаторічну практику формування основ сучасної системи профілактики захворювань у нашому Університеті. Про імплементацію європейських підходів до викладання біостатистики в курсі підготовки магістрів громадського здоров’я розповіла доцентка кафедри Ганна Іншакова. Доповідь її колеги, доцентки кафедри Наталії Гречішкіної стосувалася аспектів викладання навчальної дисципліни «Промоція здоров’я». А доповіді аспірантів кафедри Івана Сороки та Наталії Калашникової – розвитку електронної системи охорони здоров’я, наявних проблем в її інформаційно-комунікаційній підтримці та рекомендації щодо їх вирішення, та питанням нормативно-правового регулювання боротьби з раком шкіри.

У конференції також взяли участь співробітники інших кафедр НМУ. Зокрема, кафедри гігієни, безпеки праці та професійного здоров’я, кафедри мовної підготовки, кафедри загальної і медичної психології та кафедри менеджменту охорони здоров’я, завідуючий якої професор Валентин Парій, виступив з доповіддю «Роль лікарняних кас в покращенні доступності та якості медичної допомоги населенню на прикладі Житомирської області».

Участь у заході також взяли науковці Дніпровського державного медичного університету, Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна, Запорізького державного медико-фармацевтичного університету та інших ЗВО.

Кафедра громадського здоров’я Навчально-наукового інституту громадського здоров’я та профілактичної медицини НМУ плідно співпрацює з однопрофільними кафедрами багатьох вітчизняних ЗВО щодо вирішення пріоритетних проблем розбудови системи громадського здоров’я та її кадрового забезпечення. Прикладами такої співпраці є підготовка навчальних видань, наукових статей, проведення науково-практичних заходів тощо. Наступним майданчиком для обговорення актуальних проблем громадського здоров’я стане науково-практична конференція до Всесвітнього дня здоров’я, яку традиційно організовує кафедра громадського здоров’я.

За інформацією кафедри громадського здоров’я