Фахівці НМУ пройшли стажування у потужних європейських клініках

05.04.2023

Через війну в Україні потреба у складних реконструктивних втручаннях на обличчі зросла кратно. Зіштовхнувшись з новими викликами, співробітники Національного медичного університету імені О. О. Богомольця постійно перебувають у пошуку нових рішень, переймають досвід європейських колег. Нещодавно спеціалісти кафедри щелепно-лицевої хірургії та сучасних стоматологічних технологій пройшли стажування у потужних закладах охорони здоров’я Польщі та Німеччини.

Так, асистентка кафедри щелепно-лицевої хірургії та сучасних стоматологічних технологій, докторка філософії Тетяна Павличук, аспірант кафедри Ростислав Терлецький та лікар Олег Заблоцький, який проходить спеціалізацію з щелепно-лицевої хірургії на кафедрі, відвідали щелепно-лицеве відділення Воєводської спеціалізованої дитячої лікарні (м. Ольштин, Польща), Університетську клініку щелепно-лицевої хірургії Університету м. Марбург (Німеччина) та клініку щелепно-лицевої хірургії м. Лодзь (Польща).

У Польщі українські лікарі переймали досвід проведення операцій з реконструкції обличчя, зокрема, реконструкції щелеп з використанням клаптів на мікросудинних анастомозах, забору трансплантатів з гребеня клубової кістки та малогомілкової кістки на судинній ніжці. Відзначимо, що щелепно-лицеве відділення м. Лодзь – одне з найбільших в Польщі та спеціалізується на реконструктивних втручаннях і травматології щелепно-лицевої ділянки. Очолює відділення доктор медичних наук, професор Марцін Козакєвіч (https://pl.wikipedia.org/wiki/Marcin_Kozakiewicz).

Із щелепно-лицевим відділенням Воєводської спеціалізованої дитячої лікарні в Ольштині співпраця кафедри триває вже понад три роки. Завідувач відділення д. мед. н. Кшиштоф Довгєрд є експертом світового рівня з реконструктивної хірургії обличчя, а відділення, яке він очолює, – провідне у Польщі. Лікарі Тетяна Павличук і Роман Терлецький відвідували оперативні втручання, брали участь в оглядах пацієнтів та консультаціях. Особливу увагу було приділено новим методам планування та проведення ортогнатичних операцій, які практикують польські колеги. Тетяна Павличук прочитала кілька лекцій для студентів, зокрема, представила досвід Київської школи щелепно-лицевих хірургів щодо лікування вогнепальних поранень.

Відзначимо, що німецькі колеги також надають Україні неймовірну підтримку в клінічній, освітній та науковій сферах. Співпраця з університетом Марбурга триває вже майже 5 років. Спільно з керівником відділення щелепно-лицевої хірургії, професором Андреасом Неффом (http://www.estmjs.org/members/andreas-neff/) виконується декілька наукових проєктів. Спільні дослідження присвячені захворюванням та травматичним ураженням скронево-нижньощелепних суглобів. Уже опубліковано 2 наукові статті, що присвячені травматології СНЩС. Разом виконується і біомеханічний експеримент з вивчення нового матеріалу для ендопротезування СНЩС. Інший напрям співпраці — проведення артроскопії у пацієнтів після переломів голівки нижньої щелепи та дослідження ефективності цієї процедури.

Хірурги міст Лодзь, Ольштин та Марбург щиро підтримують Україну та всіляко допомагають у лікуванні та реабілітації наших військових. Ще на початку вторгнення вони надали суттєву гуманітарну допомогу, що дозволила прооперувати вже десятки пацієнтів.

Співпраця Національного медичного університету імені О. О. Богомольця з міжнародними колегами продовжується.

 За інформацією кафедри щелепно-лицевої хірургії та сучасних стоматологічних технологій