Фахівці НМУ представили власні розробки на офтальмологічному симпозіумі у Львові

11.07.2023

7-8 липня у Львові відбувся четвертий вітреоретинальний симпозіум «Retina Lviv 2023», який зібрав понад 700 лікарів-офтальмологів та дитячих лікарів-офтальмологів з України та з-за кордону. Національний медичний університет імені О.О. Богомольця представили на заході фахівці кафедри офтальмології та оптометрії післядипломної освіти Інституту післядипломної освіти професори Сергій Риков та Юрій Барінов, професорки Ірина Шаргородська та Оксана Петренко, доцент Дмитро Жмурик, асистенти Олег Пархоменко та Наталія Алеєва.

Завідувач кафедри офтальмології та оптометрії післядипломної освіти ІПО НМУ, голова правління Асоціації дитячих офтальмологів та оптометристів України, професор Сергій Риков виступив модератором секції «Дитяча офтальмологія» та виступив на ній з доповіддю «Особливості комп’ютерного зорового синдрому у дітей». Він акцентував увагу присутніх на нових європейських протоколах менеджменту пацієнтів з аномаліями рефракції та косоокості, доповів про державні нормативно-правові документи, що затверджені МОЗ України з питань лікування хвороби сухого ока, катаракти та аномалій рефракції у дитячого населення країни.

На питаннях необхідності взаєморозуміння між лікарем, батьками та маленькими пацієнтами, дотримання чітко визначеного об’єму комплексного динамічного обстеження пацієнта з офтальмогіпертензією докладно зупинилася у своїй доповіді «Особливості діагностики та лікування офтальмогіпертензії у дітей в умовах військового часу» професорка кафедри Ірина Шаргородська. Вона ознайомила учасників заходу зі світовими критеріями диференційної діагностики для підтвердження або виключення глаукомної оптичної нейропатії, особливостями та механізмами розвитку офтальмогіпертензії у дітей в умовах війни, клінічною картиною, ознаками, що виявляються за допомогою спеціальної діагностичної техніки та додаткових методів обстеження цієї категорії пацієнтів.

Великий інтерес та жваву дискусію присутніх викликала доповідь доцента кафедри, головного лікаря медичного центру «Ochi Clinic» Дмитра Жмурика «Військова травма. Хірургічне лікування проникаючих поранень з наявністю внутрішньоочного стороннього тіла». Зокрема, запропоновані нові можливості хірургічної техніки при проникаючих ураженнях ока, що дозволяють видалити стороннє тіло без додаткового травмування капсули ока, зберегти очне яблуко та отримати високий функціональний результат. Зважаючи на розробки співробітників Університету доступним стало лікування найважчих захворювань органу зору, зокрема таких, що виникають після мінно-вибухових травм, що особливо актуально під час воєнних дій. Тепер таким пацієнтам надають допомогу на клінічній базі кафедри офтальмології та оптометрії післядипломної освіти ІПО НМУ, у медичному центрі «Ochi Clinic». Тут щодня рятують життя та здоров’я українців, що є важливою складовою перемоги над ворогом.

Симпозіум у Львові дозволив обмінятися досвідом і поспілкуватися з провідними іноземними фахівцями-офтальмологами з різних країн. Участь у ньому співробітників НМУ імені О.О. Богомольця ще раз підтвердила, що не заважаючи на важкий час війни в Україні наші офтальмологи гідно тримають свій фронт. Вони продовжують підвищувати свій професійний рівень, переймати досвід вітчизняних та світових експертів-офтальмологів і ділитися з ними власними напрацюваннями.

Пресцентр НМУ за інформацією кафедри офтальмології та оптометрії післядипломної освіти