Фахівці екстреної медичної допомоги опановують в НМУ менеджмент критичного педіатричного пацієнта

18.01.2024

Перша група учасників масштабного тренінгу, який 15 січня стартував у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця, подолала 3-денний рубіж. Лікарі і середній медичний персонал відділень екстреної (невідкладної) медичної допомоги (ЕМД) лікарень Києва та Київської області вивчали основні питання менеджменту критичного пацієнта та опановували універсальний алгоритм базових розширених реанімаційних заходів у дорослих. Наразі вони підвищують рівень професійних компетентностей з менеджменту критичного педіатричного пацієнта та відпрацьовують навички з виконання розширених реанімаційних заходів у дітей (рівень PALS.)

Фахівці відділень ЕМД Київської міської дитячої клінічної лікарні №1, Київської міської клінічної лікарні №3, Ірпінської центральної міської та Бориспільської багатопрофільної лікарень отримують під час інтенсивного навчання максимальний обсяг актуальної інформації. Оскільки експерти-тренери, які сертифіковані за європейськими стандартами, застосовують комбінований підхід, слухачі курсу спершу опановують теоретичні знання на лекціях. Зокрема, вивчають питання забезпечення прохідності дихальних шляхів та вентиляції легень, принципи інфузійної терапії у дітей, базові та розширені реанімаційні заходи. Навчаються розпізнавати критично хворих дітей, опановують структурований алгоритм їх обстеження і стабілізації. Значну увагу приділяють дихальним розладам, порушенню циркуляції та серцевого ритму у педіатричного пацієнта, особливостям роботи з травмованою дитиною.

Необхідні практичні навички учасники тренінгу відпрацьовують у режимі симуляційного навчання. У Навчально-науковому центрі медичних симуляцій нашого Університету вони підвищують рівень професійних компетентностей на прикладі змодельованих ситуацій на манекенах. Зокрема, забезпечують прохідність дихальних шляхів простими та розширеними методами, освоюють стартові налаштування апарата ШВЛ, виконують структурований огляд критичного педіатричного пацієнта за схемою ABCDE. Відпрацьовують алгоритми розширених реанімаційних заходів при дефібриляційних (фібриляція шлуночків, шлуночкова тахікардія без пульсу) та недефібриляційних (асистолія, безпульсова електрична активність) ритмах.

Слухачі курсу відпрацьовують менеджмент педіатричного пацієнта після відновлення спонтанного кровообігу, розпізнають та надають невідкладну медичну допомогу дітям різного віку при різних типах дихальних і циркуляторних розладах, а також при тахікардіях та брадиаритміях. Проводять реанімаційні заходи у щойно народжених дітей, виконують структурований травма-огляд та надають травма-допомогу дітям різного віку з різноманітними ураженнями. Опановують особливості командної взаємодії.

Інтенсивне навчання, що реалізується в НМУ імені О.О. Богомольця за ініціативи Міністерства охорони здоров’я України та за фінансування Світового банку у рамках проєкту «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей», допоможе медичному персоналу відділень ЕМД надалі швидко та професійно реагувати на критичні ситуації при наданні допомоги пацієнтам на ранньому госпітальному етапі.

Пресцентр НМУ