Дисертантка удосконалила лікувальні програми при резистентній артеріальній гіпертензії

20.05.2024

17 травня у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця на засіданні спеціалізованої вченої ради докторантка Оксана Рековець успішно захистила дисертацію на тему «Клініко-патогенетичне обґрунтування індивідуалізованих діагностичних підходів та лікувальних програм при резистентній артеріальній гіпертензії». Під час підготовки дисертаційної роботи вчена провела дослідження з впливу різних стратегій в лікуванні резистентної артеріальної гіпертензії, що дозволило науково обґрунтувати раціональний вибір не лише медикаментозної антигіпертензивної терапії у хворих, а і застосування апаратних та інтервенційних методів лікування даного захворювання.

У дослідженні взяли участь 1991 хворих із артеріальною гіпертензіїєю різного ступеня тяжкості. Отримані дані лягли в основу розробки діагностичних підходів та індивідуалізованої програми лікування пацієнтів із резистентною артеріальною гіпертензією на підставі вивчення патогенетичних механізмів її формування із урахуванням даних про поширеність в Україні. Запропонований алгоритм обстеження та спостереження за пацієнтами з резистентною артеріальною гіпертензією (АГ) дозволяє вдосконалити та оптимізувати різні стратегії лікування даних пацієнтів.

Засідання спеціалізованої вченої ради відбулося під головуванням завідувача кафедри пропедевтики внутрішньої медицини №1 НМУ, професора Василя Нетяженка. Захист дисертації мав характер відкритої наукової дискусії, у якій взяли активну участь члени спеціалізованої вченої ради, зокрема, і вчені НМУ. Докторантці поставили запитання та отримали на них вичерпні відповіді.

Зазначено, що Ольгою Рековець, яка виконала дослідження на базі Інституту кардіології імені академіка М. Д. Стражеска НАМН України, вдалося вперше з’ясувати, що серед хворих третина пацієнтів має істинно резистентну АГ, а поширеність вторинних форм цього захворювання становить в Україні 11,5%. Проведена оцінка хронофармакологічного підходу в досягненні цільових рівнів артеріального тиску. Вперше в Україні проведена радіочастотна денервація (цілеспрямоване блокування подразнених нервів за допомогою холоду чи тепла) ниркових артерій та доведена її довготривала ефективність та безпечність. На підставі зрізового клінічного дослідження наведено теоретичне узагальнення та представлено нове вирішення науково-практичної проблеми – вивчення патогенетичних механізмів формування резистентної артеріальної гіпертензії, впливу факторів ризику. Обґрунтовано розробку інноваційних програм медикаментозного, апаратного та інтервенційного лікування.

Результати дисертаційної роботи Оксана Рековець вже впроваджені у практику роботи кардіологічних відділень Одеси, Запоріжжя, Чернівців, Ужгорода та Києва.

Роботу одноголосно підтримали члени спеціалізованої вченої ради. За результатами публічного обговорення провели процедуру таємного голосування. Спеціалізована вчена рада ухвалила рішення присудити Оксані Рековець науковий ступінь доктора медичних наук галузі знань 22 «Охорона здоров’я» за спеціальністю 14.01.11 – кардіологія.

Щиро вітаємо дисертантку з успішним результатом!

Пресцентр НМУ