Дисертантка НМУ здійснила важливе дослідження з анестезії кардіохірургічних пацієнтів

24.01.2024

23 січня у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбулося засідання спеціалізованої вченої ради з приводу захисту дисертації аспірантки кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Єлизавети Плечистої, яка присвятила наукову працю аналізу можливих шляхів оптимізації стратегії седації пацієнтів після кардіохірургічних втручань. Науковим керівником даної надзвичайно актуальної теми виступив перший заступник міністра охорони здоров’я України, професор Сергій Дубров. Опонував дисертантці директор Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М. М. Амосова НАМН України, професор Василь Лазоришинець.

Седація (процедура внутрішньовенного введення анестетиків, яка занурює пацієнта в напівсонний стан) є однією з важливих інтервенцій, що отримують пацієнти у відділеннях інтенсивної терапії всіх напрямків, особливо ті, яким проводиться штучна вентиляція легень. Не зважаючи на помітний прогрес та розвиток анестезіології та інтенсивної терапії в останні роки, досі не проведені глибокі дослідження, які б дозволили зробити вибір найкращої стратегії седації з існуючих. Також не визначено перелік найбільш безпечних препаратів для седації. Тож питання як керувати седативною аналгезією для догляду за пацієнтом у відділенні інтенсивної терапії залишається відкритим і надзвичайно актуальним.

Варто зазначити, що глибока та тривала седація пов’язана з більшою тривалістю штучної вентиляції легень, тривалішим перебуванням у відділі інтенсивної терапії та вищими показниками ускладнень. Важливим є обмежити використання сильнодіючих седативних засобів упродовж довготривалого періоду.

Засідання відбулося у змішаному форматі під головуванням професора кафедри хірургії, анестезіології та інтенсивної терапії НМУ Генадія Постернака. Рецензенти та опоненти відзначили наукову новизну і практичну значимість отриманих результатів. На основі вивчення різних тактик седації у пацієнтів після кардіохірургічних втручань з використанням штучного кровообігу,  Єлизаветою Плечистою оптимізовано вибір седації з урахуванням показників гемодинамічного профілю. Також досліджено вплив таких лікарських засобів як пропофол та дексмедетомідин плюс їх комбінації на зниження частоти виникнення порушення ритму серця в ранньому післяопераційному періоді у пацієнтів після кардіохірургічного втручання із застосуванням штучного кровообігу. Проаналізовано особливості впливу трьох стратегій седації на гемодинамічний статус пацієнтів після кардіохірургічних операцій із застосування штучного кровообігу.

Результати дослідження додано до рекомендацій з седації, які використовуються в навчальному процесі кафедри анестезіології та інтенсивної терапії НМУ, а також вже впроваджені в практичну діяльність відділень інтенсивної терапії низки клінічних установ Києва.

Спеціалізована вчена рада одноголосно ухвалила рішення присудити Єлизаветі Плечистій науковий ступінь доктора філософії у галузі 22 «Охорона здоров’я» за спеціальністю 222 «Медицина».

Вітаємо молоду вчену та її наукового керівника з чудовим результатом!

Пресцентр НМУ