Дисертант НМУ обґрунтував вибір методів хірургічного лікування дітей із вродженими вадами верхньої губи та піднебіння

19.06.2024

Аспірант кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії дитячого віку Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Олег Шафета захистив дисертацію «Обґрунтування вибору діагностичних заходів та методів хірургічного лікування дітей з вродженими однобічними незрощеннями верхньої губи та піднебіння». Дисертант представив теоретичне обґрунтування та практичне вирішення актуальної проблеми ‒ підвищення ефективності хірургічного лікування та реабілітації пацієнтів із вродженими однобічними незрощеннями губи та піднебіння шляхом розробки та обґрунтування діагностичних заходів, критеріїв ефективності проведення хірургічних операцій та протоколів лікування.

Засідання спеціалізованої вченої ради відбулося під головуванням проректора з науково-педагогічної та лікувальної роботи, професора кафедри ортодонтії та пропедевтики ортопедичної стоматології НМУ імені О.О. Богомольця Олександра Канюри.

Презентуючи свою наукову роботу, дисертант Олег Шафета зазначив, що незрощення верхньої губи та піднебіння наразі є розповсюдженою вадою розвитку, яка виникає між 4 та 12 тижнями внутрішньоутробного періоду. Згідно з даними у чоловіків частіше зустрічаються незрощення верхньої губи та піднебіння з залученням піднебіння або без нього, тоді як у жінок – ізольовані незрощення піднебіння. Зазначена патологія в усіх випадках вимагає хірургічного лікування за певними протоколами. За всю історію лікування було запропоновано чимало класифікацій вроджених дефектів губи та верхнього піднебіння і підходів до оперативного лікування пацієнтів.

Слід зазначити, що для обґрунтування вибору методів діагностики та лікування дітей із вродженим незрощенням верхньої губи та при огляді піднебіння необхідна коректна оцінка стану м’яких тканин назо-лабіального комплексу, твердого та м’якого піднебіння, для чого існує ціла низка способів. Також важливим питанням є застосування цілої низки критеріїв ефективності первинного хірургічного лікування дітей із вродженими однобічними наскрізними незрощеннями губи та піднебіння. Значущим критерієм є розвиток верхньої щелепи, для оцінки якого використовують ряд методик, але вони мають свої недоліки й обмеження. Проте застосування комплексних досліджень може дозволити оцінити результати оперативного втручання, дає змогу виявити розвиток вторинних деформацій, визначити тактику реабілітації пацієнтів сумісно з іншими спеціалістами. Що своєю чергою дозволить оптимізувати вибір методу (протоколу) оперативного лікування у кожному конкретному випадку.

Вирішення даних питань і стало основним завданням дисертаційного дослідження Олега Шафети, яке було виконане під науковим керівництвом завідувача кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії дитячого віку НМУ, доцента Владислава Єфименка.

Зокрема, дисертант у своїй роботі, спираючись на комплексну оцінку результатів хірургічного лікування дітей із вродженими однобічними наскрізними незрощеннями губи та піднебіння, визначив, що за наявності зменшення висоти колонок фільтрума в 2,5 рази, довжини верхньої губи в 1,2 рази, відстані від кута роту до узвища лука Купідона в 1,15 разів, співвідношення довжини та ширини ніздрі на стороні незрощення в 1,5 разів, дефекту альвеолярного відростку більше 10 мм та зменшення середнього відділу верхньої щелепи прерогативу потрібно приділяти трьохетапному протоколу, за якого покращується положення фрагментів альвеолярних відростків на 8%, зменшується поява деформацій верхньої щелепи в передньому та середньому відділах на 5%.

Одноголосним рішенням членів спеціалізованої вченої ради аспіранту НМУ імені О.О. Богомольця Олегу Шафеті присуджено ступінь доктора філософії з галузі знань 22 «Охорона здоров’я» за спеціальністю 221 «Стоматологія». Вітаємо дисертанта та його наукового керівника з успішним захистом роботи і бажаємо нових звершень!

Пресцентр НМУ