Дослідження науковиці НМУ дозволить підвищити ефективність лікування нервової анорексії

25.12.2023

Нещодавно у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбувся публічний захист дисертації «Медико-психологічний супровід пацієнтів з нервовою анорексією в контексті сімейного функціонування та психоемоційного статусу батьків/опікунів» Дисертантка Леся Сак розв’язала у своїй роботі наукову задачу, що поглиблює знання про особливості психоемоційного статусу пацієнтів з нервовою анорексією та їх батьків/опікунів в контексті сімейних відносин і покращує ефективність медико-психологічного втручання під час лікування цієї категорії пацієнтів.

Так, у рамках дисертаційного дослідження науковиця виконала обстеження 333 осіб (121 пацієнта з нервовою анорексією та 212 осіб їхніх батьків/опікунів). Вивчення проводилося у 4 етапи, в ході яких Леся Сак використала методи статистичної обробки даних, а також соціально-демографічний, клініко-психологічний, психодіагностичний та теоретичні методи.

У результаті проведеної роботи, під керівництвом наукового керівника, завідувачки кафедри медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії, професорки Олени Хаустової, аспірантка вперше проаналізувала та описала особливості психоемоційного статусу батьків/опікунів пацієнтів з нервовою анорексією та їх вплив на перебіг хвороби. На основі комплексного аналізу психоемоційних особливостей Леся Сак удосконалила комплекс медико-психологічних втручань під час сімейно-орієнтованої та індивідуальної психокорекційної роботи, чим підвищила ефективність лікування нервової анорексії. Дисертантка вперше визначила прогностичну цінність змін емоційної регуляції пацієнтів з нервовою анорексією та їх батьків/опікунів щодо відновлення індексу маси тіла до показників норми та збереження цих показників. Також виконала крос-культуральну адаптацію україномовної версії шкали труднощів емоційної регуляції DERS, що застосовується для оцінки проблем емоційної регуляції серед підлітків та дорослих.

Результати дослідження аспірантки Лесі Сак вже впроваджено у практику роботи Київської клінічної лікарні на залізничному транспорті № 1. Також основні положення її дисертації можуть бути використані у підготовці лекційних курсів та практичних занять для студентів, інтернів та аспірантів, що навчаються за спеціальністю «Медична психологія» та у клінічній практиці лікарів-психологів, психіатрів, психотерапевтів, лікарів загальної практики та педіатрів.

На засіданні спеціалізованої вченої ради, що відбулося під головуванням професорки кафедри медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії НМУ імені О.О. Богомольця Ірини Коваль, Лесі Сак присуджено науковий ступінь доктора філософії з галузі знань «Охорона здоров’я» за спеціальністю 225 «Медична психологія».

Щиро вітаємо молоду вчену та її наукового керівника з успішним захистом наукового дослідження!

Пресцентр НМУ