Дослідження аспірантки підвищить ефективність лікування хворих з синдромом постназального стікання

24.05.2024

23 травня успішно захистила дисертацію аспірантка Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Наталія Бабченко. Наукова робота молодої вченої присвячена дослідженню актуальної проблеми сучасної оториноларингології – синдрому постназального стікання (СПС). Результати її дослідження спрямовані на підвищення ефективності лікування хворих з викривленням носової переділки та СПС шляхом визначення можливих патогістологічних змін слизової оболонки носової порожнини, що можуть впливати на виникнення цього стану.

Відчуття закладеності носа є однією з найпоширеніших скарг, з якою стикаються у повсякденній практиці оториноларингологи. Однією з основних патологій, що спричиняє виникнення такого стану, є викривлення носової переділки, а єдиним напрямом лікування такого викривлення  – хірургічне втручання. Водночас, скарги на постійний кашель і відчуття стікання слизу по задній стінці глотки не враховуються. Тому нагальною є необхідність у визначенні нових шляхів та напрямів покращення лікування даної патології, наголошувалося у межах засідання спеціалізованої вченої ради, що відбувалося за головування першого проректора з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти, професора кафедри оториноларингології НМУ імені О.О. Богомольця Олександра Науменка.

У науковій роботі, яку Наталія Бабченко виконала за наставництва завідувачки кафедри оториноларингології НМУ, професорки Юлії Дєєвої, надається детальна характеристика пацієнтів з синдромом постназального стікання. Зокрема, проаналізовано результати анкетування 315 пацієнтів мешканців України, що скаржилися на відчуття закладеності носа, наявність чхання, періодичного кашлю, відчуття скупчення слизу в носоглотці та його стікання по задній стінці глотки. Також представлені результати клініко-гістологічного та лабораторного обстеження хворих з діагнозом: викривлення носової переділки з синдромом постназального стікання.

Рецензенти дисертації, доценти кафедри оториноларингології Вячеслав Дідковський та Юрій Шевчук відзначили, що дисертантка Наталія Бабченко на підставі результатів комплексних морфологічних досліджень деталізувала особливості будови слизової оболонки носа у пацієнтів з викривленням носової переділки та СТС. Отримані результати об’єктивізують свідчення про наслідки зміни архітектоніки носової порожнини на дихальну систему людини, надають пріоритетну інформацію відносно патогенезу і патоморфозу синдрому постназального стікання на фоні однієї з найрозповсюдженіших причин порушення носового дихання.

Отримані дані також мають значення для трактування механізмів виникнення симптомів пов’язаних з СПС. Також при аналізі результатів дослідження секреції мукополісахаридів слизової оболонки носової порожнини науковиця отримала дані, що вказують на те, що викривлення носової переділки, зокрема випукла частина, може впливати на зниження експресії MUC-1 та значне збільшення експресії MUC-5АС. Тому такі зміни можуть бути пов’язані зі зміною фізико-хімічних властивостей слизу носової порожнини, наслідком чого є розвиток синдрому постназального стікання.

На підставі одержаних Наталією Бабченко результатів дослідження доповнено наукові дані в практичній оториноларингології, зокрема, щодо можливості оцінки сучасних клінічних діагностичних критеріїв синдрому постназального стікання на фоні викривлення носової переділки, що може сприяти вибору тактики лікування. Також отримані результати дозволяють підвищити ефективність лікування хворих з СПС завдяки персоніфікованому підходу до лікування на основі клінічних показників та специфічних гістопатологічних змін в структурі слизової оболонки носової порожнини.

Результати дисертаційної роботи Наталії Бабченко вже впроваджені в практичну діяльність закладів охорони здоров’я України, матеріали дослідження включено до лекційного курсу кафедри оториноларингології НМУ імені О.О. Богомольця. Рішенням спеціалізованої вченої ради дисертантці присуджено ступінь доктора філософії з галузі знань 22 «Охорона здоров’я» за спеціальністю 222 «Медицина».

Вітаємо Наталію Бабченко та її наукову керівницю з успішним захистом дисертації і бажаємо нових професійних здобутків!

Пресцентр НМУ