Дослідження аспірантки НМУ оптимізує фармацевтичне забезпечення хворих на рак молочної залози

25.01.2024

25 січня відбувся публічний захист дисертації аспірантки Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Ярослави Рафальської «Науково-практичні підходи до оцінки технологій охорони здоров’я при фармакотерапії раку молочної залози». Дослідження молодої ученої спрямоване на оптимізацію заходів фармацевтичного забезпечення жінок, які мають таку онкологічну хворобу.

Під час засідання спеціалізованої вченої ради, що відбулося у змішаному форматі під головуванням професорки кафедри організації та економіки фармації НМУ Лілії Гали, зазначалося, що за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я у 2020 році було діагностовано понад 2,3 млн нових випадків раку молочної залози (РМЗ) та понад 685 тис. випадків смерті від цього захворювання у усьому світі. В Україні РМЗ займає перше місце (22,2%) серед усіх видів раку у жінок.

Необхідним інструментом для забезпечення населення якісними, ефективними й доступними лікарськими засобами є впровадження методів оцінки технологій охорони здоров’я (ОТОЗ), зокрема, при наданні медичної та фармацевтичної допомоги населенню. Адже головним завданням ОТОЗ є відбір економічно доцільних та при цьому ефективних технологій охорони здоров’я задля раціонального використання фінансових ресурсів держави загалом та пацієнтів зокрема.

Під керівництвом наукового керівника, завідувача кафедри організації та економіки фармації нашого Університету Костянтина Косяченка, аспірантка Ярослава Рафальська провела епідеміологічне дослідження показників захворюваності та смертності від РМЗ у динаміці років в Україні та м. Києві. Проаналізувала забезпеченість фармацевтичного ринку України лікарськими засобами для лікування РМЗ, виконала клініко-економічний аналіз лікарських призначень пацієнтам, хворим на РМЗ та фармакоекономічний аналіз схем лікування РМЗ методами «загальна вартість захворювання» та «мінімізація витрат».

Науковиця виконала відповідне комплексне дослідження та вперше в Україні розробила науково-практичні підходи для вдосконалення фармацевтичного забезпечення жінок хворих на РМЗ з використанням інструментів ОТОЗ. Також на основі проведених досліджень вона сформулювала методичні рекомендації «Наукове узагальнення термінів з оцінки технологій охорони здоров’я», що рекомендовані Вченою радою НМУ імені О.О. Богомольця та МОЗ України. Ці рекомендації впроваджені в освітній процес і науково-дослідну роботу закладів вищої медичної та фармацевтичної освіти України. Зокрема, НМУ імені О.О. Богомольця, Тернопільського НМУ імені І.Я. Горбачевського, Львівського НМУ імені Данила Галицького, Одеського НМУ, Запорізького державного медико-фармацевтичного університету. А також у практичну діяльність фармацевтичних підприємств з гуртової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами у Києві та Київській області.

Як рецензент, так і опоненти дисертаційної роботи аспірантки НМУ, відзначили, що наукова праця Ярослави Рафальської є надзвичайно актуальною, має важливе науково-практичне, професійне та соціальне спрямування. Одноголосним рішенням членів спеціалізованої вченої ради молодій ученій присуджено ступінь доктора філософії з галузі знань 22 «Охорона здоров’я» за спеціальністю 226 «Фармація, промислова фармація». Бажаємо Ярославі Рафальській подальших успіхів у наукових дослідженнях!

Пресцентр НМУ