Докторантка НМУ оптимізувала реабілітаційну програму після гістеректомії

12.01.2024

11 січня у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця на засіданні спеціалізованої вченої ради відбувся захист дисертації доцентки кафедри акушерства і гінекології №1 Ольги Прощенко. Темою дисертації науковиці стала «Гістеректомія у період менопаузального переходу. Післяопераційна реабілітаційна програма».

Дисертаційна робота присвячена одній з важливих проблем сучасної гінекології, адже гістеректомія – гінекологічна операція з видалення матки є другою за частотою хірургічною процедурою після кесаревого розтину у жінок в Україні та світі. Тож удосконалення стратегії радикального хірургічного лікування шляхом застосування гістеректомії, оптимізації доопераційної підготовки, вибору методу радикального лікування та персоніфікації системи післяопераційної реабілітаційної програми суттєво поліпшить життя пацієнток після оперативного втручання. Науковим консультантом з обраної теми виступив завідувач кафедри акушерства і гінекології №1 НМУ, професор Дмитро Говсєєв.

Засідання спеціалізованої вченої ради відбулося у змішаному форматі під головуванням завідувача кафедри акушерства і гінекології №3 НМУ, професора Василя Бенюка. Захист дисертації мав характер відкритої наукової дискусії, у якій взяли активну участь члени спеціалізованої вченої ради. Вони відзначили, що авторкою дисертаційного дослідження отримано нові дані в аспекті реалізації гормонозалежних механізмів, пов’язаних з дефіцитом естрогену, що сприяють розвитку менопаузальних і метаболічних порушень, втраті еластичності сполучнотканинних структур і дистрофічним змінам слизової урогенітального тракту, що обумовлює прогресування десценції тазового дна (одного з проявів недостатності сполучної тканини) та генітоуринарного синдрому.

Також Ольга Прощенко вперше провела багатофакторний аналіз значущості предикторів розвитку пролапсу тазових органів, метаболічних, менопаузальних порушень у віддаленому післяопераційному періоді після гістеректомії та представила прогностичні моделі їх розвитку.

При плануванні гістеректомії та у ході впровадження реабілітаційної програми науковицею запропоновано для практичної медицини оптимізований діагностичний алгоритм із урахуванням структури захворюваності, метаболічних ускладнень, супутньої одної або декількох патологій, а також прогностичну модель маніфестації небажаних післяопераційних наслідків, таких як пролапс тазового дна та менопаузальний метаболічний синдром.

За результатами публічного обговорення спеціалізована вчена рада рекомендувала отримані результати дисертаційної роботи використовувати для подальшого впровадження у діяльність жіночих консультацій та гінекологічних стаціонарів, а наукові положення, розроблені у дисертації, включити до програми навчання вищих медичних закладів України.

Вітаємо Ольгу Прощенко з присудженням наукового ступеня доктора медичних наук!

Пресцентр НМУ