До 110-річчя від дня народження професора НМУ Прокопія Гудзенка

04.12.2023

4 грудня виповнюється 110 років від дня народження одного з провідних педіатрів України, доктора медичних наук, завідувача кафедри факультетської педіатрії Київського медичного інституту імені О.О. Богомольця (наразі – кафедра педіатрії післядипломної освіти Національного медичного університету імені О.О. Богомольця), декана педіатричного факультету, професора Прокопія Гудзенка. Він багато уваги приділяв лікувально-консультативній роботі, щедро ділився своїм великим лікарським досвідом із колегами, практичними лікарями.

Прокопій Микитович Гудзенко народився на Черкащині у селянській родині. Після навчання в Уманському медичному технікумі у 1934 році вступив до Київського медичного інституту на санітарно-гігієнічний факультет. Згодом працював лікарем-інфекціоністом у Хмельницькій області, служив лікарем у військовій частині радянської армії. Воював у складі партизанського з’єднання на території Хмельницької області під час другої світової війни. По її закінченню понад 20 років працював у Чернівецькій області завідувачем відділення обласної лікарні, в Чернівецькому медичному інституті. Згодом успішно захистив докторську дисертацію «Питання патогенезу та клініки туберкульозного менінгіту у дітей».

У 1965 році професор Прокопій Микитович Гудзенко очолив кафедру факультетської педіатрії Київського медичного інституту імені О.О. Богомольця, якою він завідував до останніх днів свого життя (1982 р.) З 1976 по 1978 був деканом педіатричного факультету.

Свою наукову діяльність Прокопій Гудзенко присвятив проведенню фундаментальних досліджень з ряду важливих проблем: дитячого туберкульозу, дизентерії, стафілококових захворювань у дітей молодшого та старшого віку, дитячої нефрології, використанню молочнокислих сумішей для раціонального вигодовування здорових дітей першого року життя і як лікувального компонента в харчуванні хворих дітей. Брав участь у розробці нових високоефективних молочнокислих продуктів, місцевого застосування антибіотиків при вогнищевій інфекції лімфо-епітеліального глоткового кільця, нового напряму у лікуванні вогнищевої інфекції верхніх дихальних шляхів стафілококової етіології – імуномодуляції місцевого імунітету.

Прокопій Микитович створив 153 наукові праці, зокрема й 8 монографій. Величезний педагогічний досвід та високий авторитет серед колег дозволив йому очолити авторський колектив професорів-педіатрів України з підготовки та видання підручника «Дитячі хвороби» для студентів педіатричних факультетів СРСР. За друге видання підручника колективу авторів присуджено Державну премію УРСР.

Прокопій Гудзенко був головним редактором журналу «Педіатрія, акушерство та гінекологія». Він виховав велику школу вчених-педіатрів, які й дотепер продовжують працювати на ниві клінічної педіатрії. Під керівництвом професора Прокопія Гудзенка захищено 3 докторських та 24 кандидатських дисертації.

Професору Прокопію Гудзенку була притаманна величезна працьовитість, людяність, чуйність, доброзичливість. Як головний педіатр Міністерства охорони здоров’я України (1966-1970 рр.) він з великим ентузіазмом впроваджував у життя конкретні заходи профілактичного та лікувального характеру з поліпшення медичної допомоги дитячому населенню. Пам’яті професора його учні та послідовники присвятили монографію «Затяжний, рецидивуючий та хронічний перебіг стафілококової інфекції у дітей».

Професор Прокопій Микитович Гудзенко назавжди залишиться в пам’яті численних учнів, лікарів-педіатрів, медичної спільноти, як видатний науковець, лікар, громадянин, життя якого стало взірцем для наслідування.

За інформацією кафедри педіатрії післядипломної освіти