Дмитро Ассонов першим в Україні отримав ступінь доктора філософії зі спеціальності «Медична психологія»

21.02.2023

Дмитро Ассонов став першим в Україні лікарем-психологом, який отримав ступінь доктора філософії зі спеціальності «Медична психологія». Цінність його роботи за темою «Когнітивні та емоційні компоненти резилієнсу у ветеранів війни з травматичним ураженням головного мозку у віддаленому періоді (психокорекція, прогнозування)», перш за все, полягає в змістовному практичному навантаженні дослідження. Адже вперше було проаналізовано й описано особливості когнітивних та емоційних аспектів резилієнсу ветеранів війни з травматичним ураженням головного мозку у віддаленому періоді.

«Резилієнс» є здатністю успішно функціонувати, адаптуватися та швидко відновлювати нормальний фізичний і психічний стан у загрозливих умовах та після пережитих стресових ситуацій.

Також у дослідженні було перше встановлено, що когнітивне функціонування та переживання позитивних емоцій є більш значущими для ефективного резилієнсу ветеранів війни із травматичним ураженням головного мозку у віддаленому періоді, ніж соціально-демографічні фактори, клінічні симптоми й особливості травми головного мозку, що дозволило науково обґрунтувати їх використання як мішеней психокорекційного впливу для відновлення резилієнсу. На основі комплексного аналізу когнітивних та емоційних компонентів резилієнсу, Дмитром було вдосконалено комплекс психокорекції й прогнозування, чим підвищено ефективність реабілітації ветеранів війни з травматичним ураженням головного мозку у віддаленому періоді. А на основі вивчення когнітивних та емоційних компонентів резилієнсу ним було запропоновано та апробовано двоетапну програму психокорекції, спрямовану на відновлення, використання якої дозволяє покращити ефективність медико-психологічної реабілітації ветеранів війни з травматичним ураженням головного мозку у віддаленому періоді.

Доведено, що зміни когнітивного й емоційного компонентів резилієнсу можуть використовуватися при визначенні реабілітаційного прогнозу ветеранів війни з травматичним ураженням головного мозку у віддаленому періоді.

16 лютого разова спеціалізована вчена рада Національного медичного університету імені О.О. Богомольця ДФ 26.003.085 зібралася на відкрите засідання з приводу захисту дисертації Дмитра Ассонова на здобуття ступеня доктора філософії з галузі знань 22 «Охорона здоров’я» за спеціальністю 225 «Медична психологія».

Дисертація була написана під науковим керівництвом професорки Олени Хаустової – д. мед. н., професорки кафедри медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. Головою ради була професорка Ірина Коваль – д. психол. н., професорка кафедри медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії. Рецензентами виступили Інна Мухаровська – д. мед. н., доцентка кафедри медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії та професор Віталій Омелянович – д. мед. н., професор кафедри медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії. Опонентами стали професорка Маріанна Маркова – д. мед. н., в.о. завідувача кафедри сексології, психотерапії та медичної психології Навчально-наукового інституту післядипломної освіти Харківського національного медичного університету й доцент Олександр Белов – д. мед. н., доцент кафедри медичної психології та психіатрії Вінницького національного медичного університету ім. М.І. Пирогова.

Під час дискусії професор Олег Чабан відмітив високу кваліфікацію дисертанта як науковця та зазначив, що статті з результатами дисертаційного дослідження Дмитра наразі вже цитуються дослідниками з різних країн, в тому числі Emily Nalder (авторка однієї з теорій, що використані Дмитром у процесі роботи над дисертацією) та Gemma Aburn з університету Окленда. Голова вченої ради, професорка Ірина Коваль відзначила такі сильні сторони дисертації, як те, що 1 розділ роботи – це не просто огляд літератури, а вже містить перші власні результати дисертанта, адже в ньому висвітлені результати контент-аналізу та прототипного аналізу, що були виконані за чіткою та прозорою методологією, що легко повторити. Також голова ради зазначила, що використання статистичного пакету на основі мови програмування R, що була розроблена спеціально для статистичних розрахунків дозволило отримати дуже надійні результати, а використання мови програмування Python для візуалізації даних дозволило створити дуже детальні та при цьому інтуїтивно зрозумілі графіки, що чудово розкривають результати. Також жваву дискусію викликали питання можливої автоматизації програми психокорекції, розробленої Дмитром, за допомогою засобів штучного інтелекту, а також розширення меж її використання для роботи з пацієнтами-неветеранами.

На підставі результатів відкритого голосування спеціалізована вчена рада присудила Ассонову Дмитру Олексійовичу ступінь доктора філософії з галузі знань 22 «Охорона здоров’я» за спеціальністю 225 «Медична психологія».

 

Пресцентр НМУ