Для магістрів спеціальності «Медична психологія» розширили лікарські спеціалізації

01.03.2023

Деканка медико-психологічного факультету Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, докторка психологічних наук, професорка Мирослава Філоненко повідомила інформацію, що буде корисною студентам факультету та тим, хто зацікавлений в отриманні освіти, що дає можливість надавати населенню України послуги з психічного оздоровлення.

Вже понад 20 років на медико-психологічному факультеті НМУ здійснюється підготовка лікарів-психологів. Лікар-психолог – це фахівець із вищою освітою другого (магістерського) рівня в галузі знань «Охорона здоров’я» за спеціальністю 225 «Медична психологія»: його навчання мало здійснюватися протягом 6-ти років на додипломному рівні з обов’язковим проходженням інтернатури протягом року за спеціальністю «Медична психологія» та наявним сертифікатом лікаря-спеціаліста за цією спеціальністю, а також безперервним професійним розвитком.

Мирослава Філоненко розповідає, що лікар-психолог здійснює психопрофілактику серед людей групи ризику розвитку психічних, психосоматичних і поведінкових розладів; спільно з відповідними лікарями-спеціалістами проводить психодіагностику, лікування та медико-психологічну реабілітацію пацієнтів із різними соматичними захворюваннями; надає пацієнтам із різними видами психічних, психосоматичних і поведінкових розладів медико-психологічну допомогу, в тому числі телемедичне консультування.

Також він здійснює заходи з психопрофілактики професійного вигорання працівників закладу охорони здоров’я та пацієнтів. Разом із тим, до його компетенцій входить надання медико-психологічної допомоги особам різного віку, планування роботи й аналіз її результатів, керівництво роботою молодших спеціалістів з медичною освітою. Лікар-психолог веде й лікарську документацію, в тому числі в електронній формі; бере участь у поширенні медико-психологічних знань серед населення щодо психогігієни; дотримується принципів медичної етики і деонтології; удосконалює свій професійний рівень, з обов’язковим проходженням, індивідуально або в групі, супервізії – професійної допомоги та підтримки, спрямованої на роботу з фаховими труднощами й на аналіз недоліків та удосконалення організації роботи.

Як наголосила професорка, на сьогоднішній день є можливості розширення лікарської спеціалізації для випускників медико-психологічного факультету за спеціальністю 225 «Медична психологія». Так, наказом Міністерства охорони здоров’я України № 138 від 25 січня 2023 затверджено зміни до «Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78 «Охорона здоров’я». Відповідно до цих змін у п. 64, в разі здобуття вищої освіти другого (магістерського) рівня у галузі знань «Охорона здоров’я» за спеціальністю 225 «Медична психологія» дозволяється отримувати лікарську спеціалізацію лікаря-спеціаліста за фахом «Психотерапія» з обов’язковим попереднім проходженням інтернатури за спеціальністю «Медична психологія» та спеціалізації за фахом «Психіатрія.

Також наказом МОЗ України № 2136 від 25.11.2022 були внесені зміни до переліку циклів спеціалізації та тематичного удосконалення за лікарськими фармацевтичними (провізорськими) спеціальностями. Відповідно до п. 86 і п. 88 цього наказу, відтепер лікарі-спеціалісти за спеціальністю 225 «Медична психологія» можуть пройти цикли вторинної спеціалізації за двома спеціальностями: «Психіатрія» (протягом п’яти місяців) та «Психофізіологія» (протягом трьох місяців).

Важливо, що фахівці, які здобули вищу освіту другого (магістерського) рівня в галузі знань «Охорона здоров’я» за спеціальністю 225 «Медична психологія» мають можливість отримати додаткові лікарські спеціалізації як лікарі-спеціалісти за чотирма спеціальностями: «Медична психологія», «Психіатрія», «Психофізіологія», «Психотерапія», що значно розширює спеціалізацію для студентів, які навчаються на медико-психологічному факультеті за спеціальністю 225 «Медична психологія».

 

Пресцентр за інформацією медико-психологічного факультету НМУ