Діяльність кафедри дитячих інфекційних хвороб НМУ під час пандемії та війни

16.01.2023

Події останніх років – пандемія SARS-CoV-2 та військова агресія росії стали справжнім випробуванням, як для країни, так і для кожного окремого її громадянина. Співробітники кафедри дитячих інфекційних хвороб Національного медичного університету імені О.О. Богомольця максимально відповідально поставилися до змін й активно долучилися до супротиву викликам сьогодення.

З перших днів поширення коронавірусної хвороби в Україні співробітники кафедри дитячих інфекційних хвороб включилися в процес надання допомоги пацієнтам. Консультації, чергування в клініці, виїзди по санітарній авіації, науковий аналіз проблеми, методична допомога, створення клінічних настанов і протоколів – все це робиться з максимальною віддачою й ефективністю. Поруч із практикуючими лікарями, співробітники кафедри проводили огляди і консультували хворих, виступали на радіо та телебаченні, надаючи інформацію щодо ситуації з коронавірусною хворобою, брали участь у створенні Національного протоколу надання медичної допомоги хворим на COVID-19, працювали над впровадженням ефективних методів епідеміологічного контролю та профілактики хвороби тощо.

Повномасштабна військова агресія в лютому 2022 стала новим випробуванням для нашої країни. Кафедра дитячих інфекцій ще активніше понурилася у роботу – вже з перших тижнів співробітниками організовано консультування хворих дітей на клінічних базах кафедри, а також дистанційне консультування через месенджери пацієнтів, які не мають можливості дістатися лікаря. На одній з клінічних баз освоїли бомбосховище, а викладання проводиться в умовах постійних повітряних тривог.

Співробітники кафедри беруть участь у волонтерських програмах. Найбільш активно волонтерством займаються професор кафедри, декан медичного факультету №3 Оксана Виговська та старший лаборант кафедри Микита Нечаєв. Кафедрали регулярно проводять навчання з персоналом клініки та лікарями міста Києва з питань особливо небезпечних інфекцій і невідкладної допомоги при інфекційних хворобах у дітей, проводять дистанційні консультації з лікарями України. Доценти кафедри Віталій Євтушенко та Олександр Воронов з перших днів повномасштабного вторгнення росії стали до лав Збройних Сил України боронити Батьківщину.

Події останніх років вплинули і на навчальний процес. Довелося в шаленому темпі опановувати методики дистанційного навчання, намагатися зберегти якість навчання і не втратити елемент живого спілкування. На кафедрі були оперативно розроблені матеріали для самопідготовки, дистанційного контролю, створені презентації для проведення кожного заняття. Звичайно, дистанційний формат не є адекватною заміною очному. Але викладачі застосовують різні варіанти навчання, намагаючись залучати якомога більше студентів до очного процесу. Це і формування окремих груп студентів, які мають можливість відвідувати пари, і проведення позакласних занять, майстер класів, залучення до студентського гуртка. Всі ці форми добре себе проявили і в умовах карантинних обмежень і дозволяють ефективно проводити заняття в період військових дій.

Попри вимоги сьогодення кафедра завжди була в авангарді фахової спільноти в Україні. Проводиться активна робота по вивченню перебігу коронавірусної хвороби у дітей, досліджуються аспекти ураження нервової системи при інфекційних захворюваннях у дітей. У співпраці з лабораторним центром НМУ імені О.О. Богомольця, вивчаються перспективні біомаркери, що допоможуть покращити діагностику неврологічних ускладнень та їх попередження при широкому спектрі патологічних станів. Колектив кафедри разом з провідними дитячих інфекціоністами країни працює над новою редакцією підручника «Інфекційні хвороби у дітей». Підручник розробляється за сучасними міжнародними стандартами.

Крім цього, співробітники кафедри професор Сергій Крамарьов та доцент Віталій Євтушенко є експертами МОЗ України з інфекційних хвороб. Вони беруть активну участь у роботі штабу МОЗ з керованих інфекцій, комісій по створенню Національних протоколів з інфекційних хвороб. Також Сергій Крамарьов є головою комісії МОЗ з диференційної діагностики поліомієліту. А в 2022 році правлінням Всеукраїнського лікарського товариства Оксану Виговську обрано представником від України до UEMS (Європейський Союз лікарів спеціалістів), до мультидисциплінарного Комітету зі спеціальності «Інфекційний контроль».

Останні три роки життя кафедри були складними, як і для всієї нашої країни, але й повчальними. Вони дали можливість проявити моральні якості та показати важливість командної роботи, а згуртованість, взаємодопомога і професійний підхід до справи дозволяють здолати будь-які труднощі та досягти перемоги.

 

Кафедра дитячих інфекційних хвороб