Декан М3 Оксана Виговська розповіла, як медики-волонтери лікують хворих на деокупованих територіях (відео)

13.02.2023

У звільнених містах і селах Харківщини, Херсонщини, Київщини, Донеччини та Луганщини люди вкрай потребують медичної допомоги. Під час окупації українці не отримують належної медичної допомоги. Тому одразу за військовими до звільнених регіонів поспішають лікарі. 11 лютого у програмі PROздоров’я на Espresso.Tv виступила Оксана Виговська – професорка, MD, професорка кафедри дитячих інфекційних хвороб, декан факультету №3 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, лікарка-волонтерка.

Під час виступу Оксана Валентинівна розповіла про враження стосовно стану здоров’я дорослого та дитячого населення в містах і селах. Адже вона спільно з колегами приїжджають у щойно звільнені міста, навіть тоді, коли вони ще залишаються під обстрілами. Як зазначила декан М3, в основному, з точки зору інфекціоніста, зустрічаються два гострих патологічних стани. Перший – це респіраторні захворювання (бронхіт, пневмонія), другий – зміни шкіри, що спостерігаються грибкового або бактеріального походження. Також лікарі зіштовхуються із захворюваннями у пацієнтів через нестачу медикаментів, як наприклад ВІЛ, СНІД, гепатит С та В. Часто виявляють дві патології разом: серцево-судинні захворювання та хронічний цукровий діабет. Також у цьому репортажі Оксана Виговська розповіла про фізичну та психічну тяжкість буття лікарів-волонтерів у такий час на деокупованих територіях.

Повне відео можна переглянути за посиланням: https://youtu.be/eOROJgbD4C8

Так, медики-волонтери НМУ здійснюють медичні місії на окупованих і деокупованих територіях, аби допомогти потребуючим, в рамках співпраці з українсько-ізраїльським волонтерським рухом FRIDA Ukraine. За час війни українські медики спільно з ізраїльськими колегами сформували міцну команду з 350 лікарів різних за професією та напрямом.

 

Медичний факультет №3