Аспірантка розробила сучасну модель мотивації лікарів загальної практики – сімейних лікарів

17.05.2024

У Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця успішно захистила дисертацію на здобуття ступеня доктора філософії науковиця Віра Вознюк. Власну наукову працю вона присвятила питанню обґрунтування сучасної моделі мотивації лікарів загальної практики – сімейних лікарів з метою поліпшення якості надання медичної допомоги населенню України.

На засіданні спеціалізованої вченої ради під головуванням завідувача кафедри менеджменту охорони здоров’я НМУ імені О.О. Богомольця, професора Валентина Парія відзначалося, що в умовах реформування медичної галузі України особливого значення набуває якісний та кількісний склад кадрового забезпечення центрів первинної медичної допомоги. Відомо, що продуктивність медичних працівників залежить від організації ефективної системи мотивації та їх підтримки в закладі охорони здоров’я (ЗОЗ) що, відповідно, впливає на якість надання фахівцями медичної допомоги населенню. Тому обґрунтування сучасної моделі мотивації лікарів загальної практики – сімейних лікарів (ЗПСЛ) є актуальною проблемою, вирішення якої і стало головним завданням дисертаційного дослідження Віри Вознюк. Наукову роботу аспірантка виконала за наставництва директорки Інституту післядипломної освіти, професорки кафедри менеджменту охорони здоров’я НМУ імені О.О. Богомольця Тетяни Вежновець.

Так, у межах наукового дослідження Віра Вознюк проаналізувала світовий та вітчизняний досвід системи мотивації, роль фахівців загальної практики – сімейних лікарів у наданні первинної медичної допомоги. Науковиця також вивчила динаміку забезпеченості та укомплектованості штатних посад лікарів загальної практики – сімейних лікарів в Україні у різних областях у 2008-2020 роках.

Окрім того, вона проаналізувала особливості задоволеності лікарів-інтернів організацією підготовки в інтернатурі за трьома спеціальностями – «Загальна практика – сімейна медицина», «Внутрішні хвороби», «Акушерство та гінекологія». Визначила фактори, що впливають на формування траєкторії професійного розвитку, розробила багатофакторні моделі логістичного аналізу прогнозування незадоволеності підготовкою в інтернатурі за зазначеними спеціальностями, прогнозування ризику планування зміни спеціальності після закінчення інтернатури.

Що важливо, аспірантка НМУ Віра Вознюк розробила сучасну модель системи мотивації лікарів загальної практики – сімейних лікарів з метою поліпшення якості надання медичної допомоги. Зокрема, на основі комплексного підходу з урахуванням задоволеності організацією інтернатури за спеціальністю «Загальна практика – сімейна медицина», провідних факторів мотивації та прогнозування ризику незадоволеності лікарів ЗПСЛ та формування професійної траєкторії від лікаря-інтерна до лікаря загальної практики – сімейної медицини.

Результати наукового дослідження аспірантки нашого Університету стали науковим підґрунтям для розробки навчальної програми циклу тематичного удосконалення «Ефективне управління персоналом ЗОЗ спроможної мережі госпітального округу» на кафедрі менеджменту охорони здоров’я НМУ імені О.О. Богомольця. На основі результатів дослідження були напрацьовані лекції та практичні заняття з питань мотивації лікарів для циклу спеціалізації лікарів за спеціальністю «Загальна практика – сімейна медицина» у Навчально-науковому центрі – Українському тренінговому центрі сімейної медицини. Результати наукового дослідження Віри Вознюк використані для підготовки матеріалів для освітньої програми циклу тематичного удосконалення «Підготовка лікарів-інтернів за спеціальністю «Загальна практика – сімейна медицина» на заочних базах навчання (для керівників інтернів на базах стажування)» на кафедрі терапії, сімейної медицини, гематології і трансфузіології Національного університету охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика. Модель мотивації лікарів загальної практики – сімейної медицини впроваджено у діяльність закладів первинної медичної допомоги м. Києва та Обухівського району Київської області.

Рішенням членів спеціалізованої вченої ради аспірантці НМУ імені О.О. Богомольця присуджено науковий ступінь доктора філософії з галузі знань 22 «Охорона здоров’я» за спеціальністю 222 «Медицина». Вітаємо аспірантку Віру Вознюк та її наукову керівницю з успішним захистом дисертації!

Пресцентр НМУ