Аспірантка НМУ успішно захистила дисертацію із застосування лазерних технологій у гінекологічній практиці

13.12.2023

13 грудня у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбулося засідання спеціалізованої вченої ради з приводу захисту дисертації аспірантки кафедри акушерства і гінекології №3 Альони Момот на здобуття ступеня доктора філософії в галузі знань 22 «Охорона здоров’я» за спеціальністю 222 «Медицина». Дисертантка доповіла учасникам наукового зібрання про результати свого дослідження із застосування лазерних технологій при лікуванні атрофічного кольпіту у жінок постменопаузального віку.

Засідання відбулося у змішаному форматі під головуванням завідувача кафедри акушерства і гінекології №1 НМУ, професора Дмитра Говсєєва. Рецензенти та опоненти відзначили практичну значимість дисертації. Адже метою зазначеної роботи є покращення якості життя жінок, які страждають на атрофічний кольпіт, що є однією з найрозповсюдженіших патологій постменопаузального періоду. Відзначено, що проблема лікування атрофічного кольпіту для практичного лікаря є надзвичайно складною. Традиційні методи терапії із застосуванням гормональних, антисептичних та протизапальних препаратів, демонструють низьку ефективність, що спонукає до пошуку нових способів, зокрема, використання лазерної технології, яка є безпечнішою для пацієнта, добре переноситься та не створює побічних ефектів.

Актуальність обраної аспіранткою теми підтверджується і статистичними даними, які свідчать, що атрофічний кольпіт вражає кожну другу жінку у віці 60 років і старше. А пов’язані із цією патологією прояви турбують приблизно 45% жінок в періоді постменопаузи і тільки кожна четверта пацієнтка отримує необхідне лікування. Наявна симптоматика вкрай негативно впливає на сексуальну активність більше 70% жінок у менопаузі.

У науковій літературі є небагато публікацій, в яких висвітлюються структурні реакції біологічної тканини на проведене лазерне лікування, тож морфогенетичні ефекти застосування лазерних технологій в лікуванні атрофічного кольпіту вивчені недостатньо. Вирішення даних питань і стало задачею дисертаційного дослідження Альони Момот, яка успішно впоралася з нею за наукового керівництва завідувача кафедри акушерства і гінекології №3, професора Василя Бенюка. Який відмітив високу професійність і старанність дисертантки, а також наукову новизну отриманих результатів.

Зокрема, вперше проведено комплексну оцінку якості життя жінок з атрофічним кольпітом в постменопаузі, їх психоемоційного стану. Для практикуючих клініцистів розроблено та впроваджено новий підхід до комплексної терапії з використанням СО2-лазера.

Вітаємо Альону Момот і її наукового керівника з успішним захистом дисертації!

Пресцентр НМУ