Аспірантка НМУ розробила персоніфіковані програми психокорекції для дерматологічних хворих

01.07.2024

У Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця успішно захистила дисертацію науковиця кафедри медичної психології, психосоматичної медицини і психотерапії Ганна Скребцова. Своє наукове дослідження аспірантка НМУ присвятила темі «Клініко-психологічні особливості та персоніфікована психокорекція дезадаптації хворих з дерматологічними захворюваннями з різним рівнем вітальної загрози».

Під час виконання дисертаційного дослідження, проведеного за наставництва професорки кафедри медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії Цири Абдряхімової науковиця мала на меті розробити персоніфіковані програми психокорекції для даних категорій хворих на основі вивчення клініко-психологічних особливостей, психоемоційних, психосоціальних і особистісних маркерів психологічної дезадаптації хворих з дерматологічними захворюваннями різного рівню вітальної загрози.

На сьогоднішній день вплив психоемоційних чинників на перебіг шкірних захворювань є цілком доведеним фактом. Встановлено, що у 25-60% дерматологічних хворих мають місце психічні розлади. Шкірні захворювання, які спричиняють косметологічні дефекти, у 40-60% пацієнтів супроводжуються зниженням соціального статусу, проблемами у професійній діяльності, погіршенням якості життя.

Результати її дослідження базуються на даних комплексного обстеження 120 хворих дерматологічного профілю, серед них 60 з невітальними дерматологічними захворюваннями (себорейний кератоз, кандилома, ангіома, порушення пігментації) та 60 пацієнтів з дерматологічними захворюваннями, що складають вітальну загрозу (меланома, базаліома, карцинома шкіри).

Ганні Скребцовій вдалося дослідити, що серед пацієнтів з дерматологічними захворюваннями зустрічаються як психологічно адаптовані, так і дезадаптовані особи, незалежно від вітальності/невітальності патологічного процесу. Водночас у пацієнтів з ознаками психологічної дезадаптації в клінічній картині превалюють тривожний (переважно у пацієнтів з невітальними захворюваннями) і депресивний (переважно у пацієнтів з вітальними захворюваннями) радикали, а допоміжні психопатологічні конструкти представлені проявами соматизації, обсесивно- компульсивної симптоматики, міжособистісної сензитивності та фобічної тривожності, причому психопатологічні прояви найбільше виражені у хворих з 5 дезадаптацією з вітальними дерматологічними захворюваннями, й мають меншу виразність у пацієнтів з невітальною шкірною патологією.

Проведене дослідження підтвердило гіпотезу щодо відсутності прямого взаємозв’язку між нозоспеціфічністю та вітальністю дерматологічного захворювання і станом психічного здоров’я індивіда та первинності 6 особистісного чиннику у механізмі формування психологічної дезадаптації у даного контингенту пацієнтів.

Запроваджені положення, висновки і практичні рекомендації наукового дослідження впроваджені у лікувальну практику роботи Київської клінічної лікарні залізничного транспорту №2, клініки «Dr. Zapolska Clinic» (м. Київ), авторської клініки «Dr. Yudina» (м. Київ). Отримані наукові дані також використовуються у навчальному процесі кафедри медичної психології, психосоматичної медицини і психотерапії НМУ.

На засіданні спеціалізованої вченої ради під головуванням завідувачки кафедри медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії НМУ імені О.О. Богомольця, професорки Олени Хаустової дисертантка довела не лише актуальність і практичне значення досліджуваної теми, а й ступінь новизни основних результатів дисертації. У своїх промовах члени спеціалізованої ради відзначили наукову та практичну значимість дисертації і ухвалили рішення присудити Ганні Скребцовій ступінь доктора філософії з галузі знань 22 «Охорона здоров’я» за спеціальністю 225 «Медична психологія».

Пресцентр НМУ