Аспірант НМУ зробив вагомий науковий внесок у розвиток проктології

21.05.2024

20 травня аспірант кафедри хірургії з курсом невідкладної та судинної хірургії Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Дмитро Дубенко успішно захистив дисертацію на тему «Порівняльний аналіз міні-інвазивних та ненатяжних методик хірургічного лікування пілонідальної хвороби крижово-куприкової ділянки». Тема наукового дослідження досить актуальна, адже зазначене захворювання є розповсюдженим, вражає переважно молодих чоловіків з високим рівнем оволосіння та призводить до різкого зниження їх працездатності та якості життя.

На сьогодні, існує близько 8 різних класифікаційних систем для опису пілонідальної хвороби крижово-куприкової ділянки (ПХККД), проте жодна з них не відповідає всім вимогам клініцистів та дослідників. Відсутність єдиної, загальноприйнятої класифікації унеможливлює уніфікацію хірургічної тактики для пацієнтів з різними формами ПХККД та створює перепони на шляху вивчення результатів ефективності різних хірургічних методик. Попри значну кількість проведених досліджень наявність клінічних настанов з лікування та питання оптимального методу лікування залишається дискусійним. Таким чином, наслідки хірургічного лікування пілонідальної хвороби часто є набагато важчими для пацієнта, аніж потенційні ускладнення непролікованого захворювання, попри широкий спектр запропонованих хірургічних методик.

Тож підвищення ефективності хірургічного лікування хворих із хронічною та рецидивною формою ПХККД шляхом удосконалення діагностично-лікувального алгоритму з використанням міні-інвазивних та ненатяжних методик стали обґрунтованою метою дослідження Дмитра Дубенка, яке він виконав за наукового керівництва завідувача кафедри хірургії з курсом невідкладної та судинної хірургії НМУ, професора Ярослава Сусака. Головував на засіданні спеціалізованої вченої ради професор цієї ж кафедри Анатолій Бурка.

Для досягнення мети дослідження аспірат НМУ ґрунтовно дослідив питання безпосередніх та віддалених результатів хірургічного лікування ПХККД за допомогою використання ненатяжних методик на основі оцінки соціально-економічних та клінічних показників. Ним розроблено стандартизований спрощений діагностичний алгоритм в умовах роботи з обмеженими медичними ресурсами. Розширено наукові дані щодо можливості класифікації ПХККД на основі створення рангово-підрангової класифікаційної системи, що враховує клініко-морфологічну форму захворювання, його анатомічну локалізацію та поширення, частоту рецидивів в анамнезі.

Отримані результати вже впроваджено у навчально-науковий процес та практичну діяльність кафедри хірургії з курсом невідкладної та судинної хірургії НМУ, роботу проктологічного відділення Головного військового клінічного госпіталю, хірургічного відділення Київської клінічної лікарні №18 та рекомендовані до застосування у спеціалізованих відділеннях медичних установ України.

Присутні вчені дійшли висновку, що Дмитро Дубенко зробив значний внесок у розвиток проктології та заслуговує на присудження йому наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю 222 «Медицина».

Вітаємо нашого аспіранта та його наукового керівника з вагомим результатом!

Пресцентр НМУ