Аспірант НМУ успішно захистив дисертацію щодо хірургічного лікування спадкового раку грудної залози

27.12.2023

26 грудня у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбулося засідання спеціалізованої вченої ради з приводу захисту дисертації аспіранта кафедри онкології Євгенія Костюченка на здобуття ступеня доктора філософії в галузі знань 22 «Охорона здоров’я» за спеціальністю 222 «Медицина». Дисертант доповів учасникам наукового зібрання про результати свого дослідження щодо хірургічного лікування хворих на спадковий рак грудної залози.

Засідання відбулося у змішаному форматі під головуванням професора кафедри онкології НМУ Валерія Чешука. Рецензенти та опоненти відзначили актуальність та практичну значимість дисертації. Адже рак грудної залози (РГЗ) є найпоширенішим злоякісним новоутворенням серед жінок в Україні та світі. Близько 2,2 мільйони нових випадків даного захворювання діагностують щороку, захворюваність дедалі зростає. Тож, метою науковців та клініцистів є пошук можливостей зниження захворюваності, покращення показників ранньої діагностики та результатів лікування. До того ж, генетичний фактор має вкрай важливе значення, оскільки він не підлягає модифікації та дає найвищі ризики виникнення раку. Актуальність роботи полягає у вивченні шляхів покращення результатів лікування хворих на спадковий РГЗ, а основною метою аспірантського дослідження є поліпшення безпосередніх та віддалених результатів хірургічного лікування хворих на спадковий рак грудної залози.

За наукового керівництва завідувача кафедри онкології Романа Верещако, Євгенію Костюченку вдалося вперше показати наскільки важливим у реальній клінічній практиці є результат генетичного тестування у виборі обсягу хірургічного лікування хворих на РГЗ. Доповнити та розширити інформацію про варіанти хірургічного лікування хворих на РГЗ за низкою факторів: кількістю ускладнень, повторних операцій, рецидивів та віддалених метастазів, безрецедивною виживаністю, показниками якості життя та задоволеності отриманим результатом.

Сформовані дисертантом практичні рекомендації за результатами проведених досліджень можна застосовувати у більшості онкологічних закладів України, де проводиться діагностика та лікування хворих на РГЗ. Це дозволить покращити якість лікування завдяки правильному персоналізованому вибору його обсягу. Дисертантом акцентовано увагу на важливості саме панельного генетичного тестування методом NGS для виявлення найбільшої кількості пацієнтів з мутаціями генів спадкового РГЗ та запропоновані рекомендації для персоналізованої тактики зниження цих ризиків.

Вітаємо Євгенія Костюченка та його наукового керівника з успішним захистом!

Пресцентр НМУ