14 вересня втретє розпочала роботу міжнародна конференція «Охматдитівські читання»

14.09.2023

Цими днями в Національній дитячій спеціалізованій лікарні «Охматдит» відбувається традиційна третя Науково-практична конференція із міжнародною участю «Охматдитівські читання». До участі у заході офлайн та онлайн долучилися понад 1500 учасників із усіх регіонів України, США, Іспанії, Швейцарії і Польщі. НМУ імені О.О. Богомольця на потужній міжнародній конференції представляють ректор Юрій Кучин, деканка медичного факультету №3 Оксана Виговська, співробітники та молоді науковці кафедри дитячої хірургії.

Під час урочистого відкриття конференції професор Юрій Кучин, зазначив, що «Охматдитівські читання» стали платформою для наукового спілкування провідних лікарів і науковців з різних галузей дитячої медицини. Втретє у цьому престижному заході беруть участь представники  нашого Університету, що свідчить про тісну співпрацю НМУ та Охматдиту.

У роботі конференції взяли участь деканка медичного факультету №3 професорка Оксана Виговська та завідувач кафедри дитячої хірургії Анатолій Левицький. Він відзначив, що цього року науково-практична конференція присвячена пам’яті видатного дитячого хірурга професора Олександра Дубровіна, який багато років працював на кафедрі та зробив великий внесок у становлення хірургії новонароджених, у розвиток невідкладної, торакальної та абдомінальної хірургії. Олександр Дубровін – колишній президент Асоціації дитячих хірургів України, виховав цілу плеяду фахівців, які нині очолюють провідні відділення лікарні «Охматдит».

Протягом двох днів конференції працюватимуть вісім секцій із хірургії, ортопедії, педіатрії, урології, отоларингології, діагностики та реабілітації, медсестринства, секція молодих вчених. Співробітники кафедри дитячої хірургії НМУ беруть участь у трьох з них: хірургії, ортопедії та урології, де діляться власним науково-практичним досвідом з учасниками. Завідувач профільної кафедри, професор Анатолій Левицький поділиться досвідом лікування лійкоподібної деформації грудної клітки у дітей, професор Євген Руденко – досягненнями у корекції вад розвитку дихальних шляхів, професор Василь Притула акцентує увагу слухачів на хірургії вроджених вад жовчних шляхів, а доцент Олег Годік – розповідями про досягнення лікарні «Охматдит» у галузі дитячої трансплантології.

Активно також працює секція молодих вчених, де представлені доповіді аспірантів і старших лаборантів кафедри, а також вихованців Інституту післядипломної освіти НМУ. Цікаву інформацію підготували Рашад Мамедов, Власій Пилипко, Ігор Шульжик, Єгор Лисенко, Світлана Сторожук.

Традиційні «Охматдитівські читання» демонструють високий рівень вітчизняних фахівців в галузі охорони дитячого здоров’я, а також їхню активну комунікацію зі спеціалістами провідних клінік Європи та Америки.

Пресцентр НМУ