139 майбутніх науковців України обрали аспірантуру в НМУ

21.07.2023

Протягом 5 днів, з 17 по 21 липня, тривав прийом заяв на вступ до аспірантури Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. Здобути освітньо-науковий ступінь доктора філософії саме в нашому Університеті цьогоріч усвідомлено вирішили більше осіб, ніж у попередні роки. 139 вступників на третій освітньо-науковий рівень (доктор філософії) з різних куточків України, які мають освітній ступінь магістра/спеціаліста зі спеціальностей галузі знань 22 «Охорона здоров’я» та 01 «Освіта/Педагогіка».

Прийом документів проводився у ректораті НМУ співробітниками відділу аспірантури та докторантури на чолі з завідувачкою відділу Катериною Гололобовою.

Більшість вступників до аспірантури для здобуття третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти обрали спеціальність 222 «Медицина». Також активно реєстрували заяви на спеціальності 221 «Стоматологія», 225 «Медична психологія», 226 «Фармація, промислова фармація», 228 «Педіатрія», 011 «Освітні, педагогічні науки», 229 «Громадське здоров’я». Цього року поряд з нашими випускниками різних років аспірантуру у НМУ обрали також випускники інших закладів вищої медичної освіти, зокрема Харківського, Одеського, Тернопільського національних медичних університетів, Херсонського державного університету, Луганського державного медичного університету, Української військово-медичної академії.

Завідувачка відділу аспірантури та докторантури нашого Університету Катерина Гололобова відзначає, що вступники цьогоріч – це, в основному, клініцисти, які мають багаторічний трудовий стаж і вирішили здобути освітньо-науковий рівень. Зважаючи на війну в Україні та кількість травмованих громадян, які потребують нових методів лікування, до аспірантури вступає велика кількість практикуючих хірургів, нейрохірургів, травматологів, військових медиків.

Попереду на усіх них чекають вступні випробування, що відбудуться 25-29 серпня. Вступники до аспірантури складатимуть іспит з іноземної мови (англійська, німецька, французька), іспит із спеціальності, невідʼємною частиною якого є презентація власного наукового проєкту (у формі співбесіди).

Особливо серйозно Катерина Гололобова рекомендує поставитися до підготовки наукового проєкту, адже для нього немає визначених шаблонів, а сам проєкт має стати втіленням творчого та наукового потенціалу кожного вступника. Вдалий науковий проєкт оцінюється максимально у 120 балів, в той час, як сам іспит –максимально у 200.

Результати вступних випробувань, за словами завідувачки відділу аспірантури та докторантури, дійсні впродовж одного календарного року. Тож, якщо вступник складе іспит з іноземної мови, але не складе іспит із спеціальності, то наступного року при повторному вступі до аспірантури він може не складати іспит з іноземної мови, а лише скласти іспит із спеціальності та презентувати свій науковий проєкт.

Також цьогоріч діють спеціальні умови вступу до аспірантури для військових, які складатимуть іспит зі спеціальності та презентуватимуть власний науковий проєкт, однак не складатимуть іспит з іноземної мови. Спеціальними умовами для військових передбачено отримання з іноземної мови максимального балу за умови написання ними мотиваційного листа.

Зазначимо, що навчання в аспірантурі НМУ імені О.О. Богомольця – це повноцінний освітній процес. Навчальна програма адаптована до вимог сьогодення, складається з освітньої та наукової частин. Впродовж перших двох років аспіранти вчитимуться писати власну наукову роботу, готувати тези, статті, доповіді, працювати в лабораторіях, виконувати експерименти, вивчати біостатистику та вчитися тому, щоб їх наукова робота відповідала всім принципам доказової медицини. За 3-й і 4-й роки навчання аспіранти мають завершити науковий проєкт і публічно захистити дисертацію.

Бажаємо майбутнім аспірантам НМУ успіхів на шляху до поставленої мети та складання вступних випробувань!

Пресцентр НМУ