НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ З МІЖНАРОДНОЮ УЧАСТЮ «ІНФЕКЦІЙНІ ЗАХВОРЮВАННЯ У ДІТЕЙ. СУЧАСНИЙ ПОГЛЯД НА ДІАГНОСТИКУ, ЛІКУВАННЯ ТА ПРОФІЛАКТИКУ»

03.04.2019

28 березня 2019 року в концертній залі ДП «Український дім» відбулася науково-практична конференція з міжнародною участю «Інфекційні захворювання у дітей. Сучасний погляд на діагностику, лікування та профілактику», яка була організована кафедрою дитячих інфекційних хвороб НМУ імені О.О. Богомольця та Міністерством охорони здоров’я України.

Конференція, яка вже стала щорічною, незмінно викликає інтерес серед практикуючих лікарів та науковців. Цього року в роботі конференції  взяло участь понад 400 делегатів, серед яких лікарі-інфекціоністи, дитячі інфекціоністи, педіатри, терапевти, лікарі загальної практики/сімейної медицини, завідувачі та спеціалісти науково-дослідних лабораторій, лікарі станції/відділення швидкої та невідкладної медичної допомоги з різних регіонів України. На конференції представили свої доповіді провідні фахівці України та Польщі.

Із вітальним словом до присутніх звернувся завідувач кафедри дитячих інфекційних хвороб, професор С.О. Крамарьов, який зазначив важливе місце інфекційних хвороб в структурі захворюваності дитячого населення.

На початку форуму з ґрунтовним аналізом сучасної клініко-епідеміологічної ситуації з кору в Україні та світі виступила професор О.А. Голубовська. Великий інтерес викликала он-лайн доповідь всесвітньовідомого професора з педіатрії Варшавського медичного університету Ханни Шаєвської, присвяченої доказовій базі щодо застосування пробіотиків у дітей. На сучасних групах інфекцій сьогодення зосередили свою увагу професор С.О. Крамарьов, Н.П. Винник, О.В. Усачова, О.В. Виговська. Зокрема, було розглянуто питання гострих респіраторних вірусних інфекцій та грипу, ентеровірусної та герпетичної інфекції у дітей, визначені підходи до їх діагностики і лікування з огляду на принципи доказової медицини. Окремо наголосили на важливості специфічної профілактики менінгококової інфекції в Україні.

Цікавою частиною конференції стали практично-орієнтовані доповіді. Щодо особливостей вакцинопрофілактики у дітей з різною супутньою патологією виступили провідні науковці кафедри дитячих хвороб та імунології НМАПО імені П.Л. Шупика професор А.П. Волоха та доцент Ф.І. Лапій. Професор Л.І. Чернишова доповіла про тактику ведення дітей з цитомегаловірусною інфекцією.

На конференції також були представлені цікаві стендові доповіді. Важливою частиною заходу стала секція студентських наукових робіт за участю представників різних кафедр НМУ імені О.О. Богомольця.

Конференція стала важливою подією для науковців та практикуючих лікарів, дала можливість обміну думками та досвідом серед педіатричної спільноти.

Кафедра дитячих інфекційних хвороб