Засідання Ректорату 04.03.2019 р. – ОБГОВОРЕННЯ ПИТАННЯ ОПТИМІЗАЦІЇ ПОРЯДКУ ВІДПРАЦЮВАНЬ

05.03.2019

4 березня 2019 року в адміністративному корпусі НМУ імені О.О. Богомольця відбулося чергове засідання Ректорату. Серед питань порядку денного найбільш жваве обговорення стосувалося проблеми оптимізації порядку відпрацювань пропущених занять та незадовільних оцінок.

Зі вступним словом виступив перший проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти, професор Ю.Л. Кучин,  який наголосив на необхідності обговорення цього питання та створення робочої групи, яка б запропонувала алгоритм порядку відпрацювань пропущених занять та незадовільних оцінок і  підкреслив, що  80%  заборгованості є підставою для запровадження повторного курсу.

  В обговоренні взяли участь:

Декан медичного факультету №1, професор В.С. Мельник: «Є пропозиція максимально спростити механізм платних відпрацювань. Підхід до відпрацювання занять за цикловою та стрічковою системами має відрізнятися».

Проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи, професор О.М. Науменко послався на досвід медичного факультету Ужгородського національного університету: «Якщо заборгованість складає 80%, це є підставою або для повторного курсу, або для академвідпустки. Якщо студент має пропуски лише з одного предмету, з якого його не допустили до складання ПМК  або іспиту, його не обов’язково відраховувати. Такого студента можна відправити на повторний курс з вивчення даного предмета у позаурочний час. «Двійки» не обов’язково відпрацьовувати. Робоча група визначить відсоток негативних оцінок, який буде граничним. Відповідно, якщо студент його не перевищуватиме, він буде допущений до ПМК або іспиту, де зможе продемонструвати свій рівень знань».

Декан стоматологічного факультету, професор Н.В. Біденко: «Ідея про надання повторного курсу за умови відсутності на певній кількості практичних занять є достатньо перспективною. Необхідно проаналізувати, який відсоток пропусків дисципліни є максимально припустимим для допуску студента до складання підсумкового контролю. Якщо повторний курс надається через пропуски без поважної причини, доцільно, щоб студент його оплачував. Повторний курс має проводитися за індивідуальним планом, затвердженим наказом. Для чіткого виконання того положення, що буде прийнято, необхідно узгодити всі внутрішні нормативні документи університету, якими керується навчальний процес».

Проректор з науково-педагогічної та виховної роботи, професор О.А. Канюра: «Можна також взяти як приклад класичний університет, зокрема Ужгородський, який підпорядкований МОН України та в якому діє тільки сесійна форма навчання. У даному університеті за наявності 9 «нб» з однієї дисципліни відбувається відрахування студента».

Директор Інституту екології та гігієни НМУ, професор С.Т. Омельчук: «Варто розділити сумарну кількість 200 балів за дисципліну на 50 % балів  на поточні, і 50 %  – на підсумкові.  Після затвердження правил відпрацювань обов’язково ознайомити студентів персонально (під підпис) із оновленими вимогами до академічної заборгованості».

Заступник начальника навчально-методичного відділу, доцент Н.К. Гребень: «Потрібно розділити дисципліни за категоріями на базові та загальноосвітні, а також за тривалістю викладання дисципліни. Розробити окремі вимоги для студентів, які навчаються з екзаменаційною сесією та студентів, які навчаються за цикловою».

В.о. проректора з науково-педагогічної та навчальної роботи, професор Б.В. Михайличенко: «Варто скасувати платні відробки і допускати до складання ПМК з реально накопиченими балами. При цьому зберегти однаковий підхід до кожної дисципліни стосовно ліквідації академічної заборгованості та розробити уніфіковані вимоги, яких будуть дотримуватися як студенти, так і колективи кафедр. І саме цим має займатися новостворена робоча група».

Начальник відділу міжнародних зв’язків, доцент О.Л. Таринська: «Існує практика в інших вишах, зокрема при відвідуванні менш ніж 50 % занять, студент не допускається до ПМК і направляється на повторне вивчення предмету. Допуск до ПМК надається, якщо студент відвідав 80% поточних занять».

Декан медичного факультету №4, професор І.М. Пельо: «Встановити мінімальний відсоток щодо відвідувань поточних занять, який дозволить студенту мати можливість скласти ПМК чи іспит. Також варто спростити  логістику ліквідації академічної заборгованості».