НМУ виступив співорганізатором масштабної конференції з цифровізації медицини

08.07.2024

У межах виконання командою Національного медичного університету імені О.О. Богомольця ґрантової програми з розвитку цифрових компетентностей працівників охорони здоров’я та здобувачів медичної та фармацевтичної освіти в межах проєкту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) “Підтримка реформи охорони здоров’я” відбувся черговий навчальний захід. Конференція «Цифрові виклики охорони здоров’я», яка днями відбулася у Львові, зібрала медичних фахівців різних спеціальностей з багатьох регіонів України. Долучилися і представники нашого Університету.

Захід відбувся у змішаному форматі на базі кафедри менеджменту в охороні здоров’я, фармакотерапії і клінічної фармації Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького (ЛНМУ).

Як зазначив під час виступу завідувач кафедри менеджменту охорони здоров’я НМУ, професор Валентин Парій, питання використання цифрової освіти, формування відповідних компетентностей і використання цифрових інструментів у клінічній практиці – актуальне і перспективне сьогодні. Тож проведення навчальних просвітницьких заходів, одним із яких стала конференція «Цифрові виклики охорони здоров’я», є надзвичайно важливим для поліпшення професійних компетентностей медиків.

Про це зазначили під час доповідей фахівці НМУ імені О.О. Богомольця. Щодо сучасного стану, перспектив розвитку цифрових інструментів в охороні здоров’я, місця і ролі цифрової освіти медичних працівників в процесі розвитку електронної охорони здоров’я ґрунтовно доповів доцент кафедри менеджменту охорони здоров’я, секретар міжвідомчої робочої групи з розбудови телемедицини МОЗ України, керівник напряму з телемедицини ДП «Електронне здоров’я» Вадим Терентюк. Про сучасні тренди у медичній і фармацевтичній освіті та вплив на неї цифрової трансформації доповіли завідувачка кафедри медичної і біологічної фізики та інформатики, професорка Наталія Стучинська та професорка кафедри менеджменту охорони здоров’я Ганна Матукова. Начальниця відділу навчально-методичної роботи, ліцензування та акредитації, доцентка Інна Кучеренко під час виступу відзначила роль цифрової трансформації у внутрішній системі забезпечення якості освіти медичних та фармацевтичних ЗВО.

Радник з розвитку спроможності та навчання в електронній охороні здоров’я проєкту USAID Олександр Звінчук та завідувачка кафедри медичної інформатики ЛНМУ, професорка Оксана Бойко присвятили свої доповіді ключовим поняттям і тенденціям цифрової трансформації в галузі. А директор Обласного територіального медичного об’єднання м. Краматорськ Олександр Гейко поділився досвідом надання послуг телемедицини мешканцям Донецької області. Також на тему телемедицини виступив завідувач кафедри соціальної медицини, економіки та організації охорони здоров’я ЛНМУ Тарас Гутор.

Відбулися виступи та презентації цифрових проєктів фахівців ЛНМУ імені Данила Галицького. Досвідом застосування телемедицини у межах реалізації проєкту NAWA поділився завідувач кафедри менеджменту в охороні здоров’я, фармакотерапії і клінічної фармації професор Андрій Зіменковський. Питанням інтегрування інтелектуальних клініко-фармацевтичних програм у медичні інформаційні системи присвятили свою презентацію колеги з ЛНМУ Христина Макух, Марта Заяць та Тарас Федоришин.

За інформацією кафедри менеджменту охорони здоров’я