#МедичнаПросвіта: як запобігти укусу змії та надати допомогу постраждалому

03.07.2024

Від випадку укусу змії не застрахований ніхто. Щоб не стати жертвою отруйних змій, варто бути обачними й дотримуватися простих правил. У межах інформаційно-роз’яснювального проєкту #МедичнаПросвіта асистентка кафедри медицини надзвичайних ситуацій та тактичної медицини Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Юлія Бойко розповідає як запобігти нападу змії та що робити, якщо змія вкусила.

В Україні існує три види отруйних гадюк. Коли температура повітря перевищує середні показники, їхня активність знижується, вони стають малорухливими та млявими, тому зазвичай люди отримують укуси, якщо випадково наступають, сідають чи лягають на плазуна. Укус гадюки надзвичайно рідко призводить до смерті.

Отрута гадюки справляє гемолітичну дію (викликає руйнування червоних кров’яних тілець крові) на людський організм.

Після укусу змії в ураженій ділянці тіла з’являється неспецифічний біль (удар кинджала), почервоніння та оніміння. На місці укусу – чіткі дві ранки округлої форми, набряк тканин, їх ущільнення в місці укусу. Зазначені ознаки швидко поширюються на всю ділянку тіла, зокрема на кінцівку (рука, нога). Через 20-40 хвилин шкіра стає блідою, з’являється головокружіння, нудота, блювання, слабкість і частий пульс, знижується артеріальний тиск, настає втрата свідомості. Також порушується координація рухів, виникає слабкість у м’язах гортані, оніміння язика. Постраждалий не може розмовляти, ковтати, виникає надмірна слинотеча. Розвивається сонливість, дихальні рухи вкорочуються, підвищується температура тіла до 38-39°С, виникає загроза паралічу дихальних м’язів.

Важливо пам’ятати, що у випадку укусу змії не можна відсмоктувати отруту, щоб не наражати на небезпеку людину, у якої отрута опинилася у роті. Відсмоктувати отруту можна тільки у тому випадку, якщо в найближчі години неможливо отримати медичну допомогу. Також не можна накладати компресійні бандажі або турнікети, оскільки вони можуть посилити місцеве пошкодження тканин та підвищити ризик постійної втрати працездатності постраждалим. Не можна припікати місце укусу, бо це призведе до ще більшого набряку та термічного опіку, порушення цілісності шкіри, через яку може інтенсивно проникати інфекція.

Укуси змій є клінічно динамічними екстреними ситуаціями, перебіг яких може різко змінюватися аж до моменту досягнення повного контролю за станом постраждалого, тому дуже важливо якнайшвидше звернутись за допомогою до сертифікованого медичного спеціаліста. Раннє введення протиотрути є золотим стандартом лікування укусів змій та найбільш ефективним способом зниження ризику смерті або постійної втрати працездатності серед пацієнтів.

Якщо ви вирушаєте в місцевість, де потенційно можуть бути плазуни, одягайтесь відповідно – одягайте довгі штани із цупкої тканини та високі черевики, штани заправте в черевики. Перевіряйте місце привалу перед тим, як сісти на траву, камінь, колоду тощо, пошурхотіть чи постукайте палицею – це відлякає змію. Не торкайтесь неперевірених предметів руками, змії часто ховаються в старих пеньках, копицях сіна, під каменями або стовбурами дерев. Не робіть різких рухів, якщо ви зустрілися із плазуном, адже, як правило, змія просто не побачить нерухомий об’єкт. Краще завмерти і чекати, доки гадюка відповзе, або без різких рухів відійти у бік. Змії не нападають першими, а проявляють агресію лише у разі небезпеки!

Авторка: асистентка кафедри медицини надзвичайних ситуацій та тактичної медицини Юлія Бойко

Інфографіка: Пресцентр НМУ