У НМУ відкрили інноваційну навчальну аудиторію з фітофармакології

30.05.2024

29 травня у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця презентували сучасну навчальну аудиторію «Фітофармакологія», створену у межах співпраці Університету та міжнародної компанії «Біонорика». Новий навчальний простір сприятиме формуванню фахових компетентностей у майбутніх лікарів і фармацевтів, здатних відповідати на сучасні виклики галузі охорони здоров’я, задовольняти потреби суспільства в ефективних, безпечних і доступних ліках, серед яких фітопрепарати посідають важливе місце. Через постійно зростаючі вимоги до якості, ефективності, безпеки фітопрепаратів та важливість отримання ними доказової бази, впровадження освітніх інновацій – надважливий процес, а фітофармакологія є перспективним напрямком розвитку медицини та фармації.

У заході з нагоди відкриття інноваційної аудиторії взяли участь ректор НМУ Юрій Кучин, перший проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти Олександр Науменко, проректорка з науково-педагогічної роботи, міжнародних зв’язків та європейської інтеграції Рімма Скрипник, проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи Олег Власенко, деканка фармацевтичного факультету Тетяна Рева, декани медичних факультетів №1, №2 та №3 – Володимир Мельник, Руслан Цимбалюк, Оксана Виговська відповідно, деканки факультету підготовки лікарів для ЗСУ Наталія Козак, факультету підготовки іноземних громадян Оксана Парфьонова, стоматологічного факультету Наталія Біденко, генеральний директор компанії «Біонорика» в Україні Анатолій Пасічник, професор Ігор Зупанець, студенти та співробітники Університету.

«Фармакологія – це один із базових предметів, якому навчаються представники усіх спеціальностей. Тому новий освітній простір – це черговий важливий крок у покращенні якості освітнього процесу для майбутніх медиків і зміцненні співпраці з нашими партнерами і стейкхолдерами, зокрема у сфері підготовки фахівців для фармацевтичного сектору галузі охорони здоров’я. Сформувати справжнього професіонала, який буде конкурентоздатним на ринку праці в майбутньому, вимагає неабияких зусиль від усіх учасників освітнього процесу. Вдячний партнерам за те, що постійно залишаються пліч-о-пліч», – зазначив ректор НМУ Юрій Кучин і висловив подяку українським захисникам і захисницям, завдячуючи мужності яких ми маємо можливість навчати і навчатися офлайн, реалізовувати потужні освітні проєкти.

Як зазначила завідувачка кафедри фармакології НМУ імені О.О. Богомольця Ганна Зайченко, у навчальній аудиторії «Фітофармакологія» реалізована концепція оформлення стін, які «не мовчать», а «активно навчають». Освітній простір надає корисну інформацію здобувачу вищої освіти про повний цикл розробки та виробництва фітопрепаратів, їх стандартизацію, контроль якості, клінічні випробування, фармаконагляд і фармацевтичну опіку під час фітотерапії. Подвійний коефіцієнт корисної дії полягає в тому, що розсувні панелі дозволяють вдвічі збільшити площу інформаційного поля, відобразити еволюцію фітопрепаратів, особливості фітонірингу. Студентам пропонується сучасна анатомо-терапевтично-хімічна класифікація фітопрепаратів, а інтерактивне відображення її елементів дозволяє реалізувати сучасні освітні технології і візуалізувати розподіл фітопрепаратів, полегшує запам’ятовування сфер їх клінічного застосування.

Найбільш яскраві етапи вирощування лікарських рослин, належні практики агротехнології, виробництва фітопрепаратів, заснованих на унікальній фітоніринговій технології компанії «Біонорика», відображають надсучасний рівень наукових знань і фармацевтичної практики щодо забезпечення високої якості фітоекстрактів, які лежать в основі сучасних фітопрепаратів. Унікальний досвід компанії у розробці та виробництві фітоекстрактів відображений на панелях аудиторії, що наочно візуалізує особливості фітонірингу.

Пресцентр за інформацією кафедри фармакології НМУ