Аспірант НМУ розширив наукові дані щодо лікування катаракти у хворих на цукровий діабет 2 типу

16.05.2024

14 травня у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбувся публічний захист дисертації аспіранта кафедри офтальмології нашого Університету Олега Кирпичников на тему «Ефективність нових методів прогнозування розвитку запальних ускладнень після хірургічного лікування катаракти у хворих на цукровий діабет 2 типу». Дисертант довів учасникам наукового зібрання актуальність і практичне значення обраної теми, що стосується вирішення актуальної задачі сучасної офтальмології – підвищення ефективності хірургічного лікування катаракти у хворих на цукровий діабет 2 типу на підставі вивчення особливостей і механізмів розвитку післяопераційних запальних ускладнень та розробці нового методу їх прогнозування.

Засідання спеціалізованої вченої ради відбулося у змішаному форматі під головуванням завідувача кафедри офтальмології та оптометрії Інституту післядипломної освіти НМУ, професора Сергія Рикова. Учасниками відкритої наукової дискусії і рецензентами виступили викладачі нашого Університету, завідувач кафедри патофізіології, професор Сергій Зябліцев та завідувачка кафедри сучасних технологій медичної діагностики та лікування, професорка Лариса Натрус. У заході також взяли участь проректорка з науково-педагогічної роботи, міжнародних зв’язків та європейської інтеграції, професорка Рімма Скрипник, доцентки кафедри офтальмології, професорка Інна Скрипниченко та Наталія Гребінь. Онлайн долучилися науковці з інших медичних ЗВО України. Присутні вчені відмітили високу практичну значимість дослідницької роботи дисертанта, її користь для організації лікувального процесу.

Відзначено, що вперше в експерименті Олега Кирпичникова розширено наукові дані щодо частоти запальних післяопераційних ускладнень хірургічного лікування катаракти у хворих на цукровий діабет 2 типу в ранньому та пізньому післяопераційному періодах. Розширено та доповнено наукові дані стосовно функціональних результатів хірургічного лікування зазначеної категорії пацієнтів.

Під час доповіді аспірантом зазначено, що діабетична ретинопатія є однією із основних причин сліпоти серед дорослих працездатного віку. Це суттєво впливає на пов’язану зі здоров’ям якість життя пацієнтів та витрати на охорону здоров’я. Як свідчить статистика, катаракта є одним з найчастіших очних ускладнень, які супроводжують наявність цукрового діабету (ЦД) у пацієнта. У результаті поширеності ЦД у світі зростає захворюваність на діабетичну катаракту. Золотим стандартом хірургії катаракти на сьогодні лишається факоемульсифікація (методика хірургічного лікування катаракти) з імплантацією задньокамерної інтраокулярної лінзи. Задля підвищення ефективності зазначеного лікування Олегом Кирпичниковим розроблено найсучасніші критерії прогнозування розвитку запальних ускладнень у хворих на цукровий діабет 2 типу до та після хірургічного втручання.

Спеціалізована вчена рада одноголосно ухвалила рішення присудити аспіранту науковий ступінь доктора філософії у галузі 22 «Охорона здоров’я» за спеціальністю 222 «Медицина».

Вітаємо Олега Кирпичникова та його наукового керівника, завідувача кафедри офтальмології НМУ, професора Дмитра Жабоєдова з успішним результатом дослідження та захистом дисертації!

Пресцентр НМУ